Autor Tema: Prezentacija varalice za bucova  (Pročitano 1664 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Shkobalj

• Član Administracije
  • Štukolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
Prezentacija varalice za bucova
« poslato: 31 Januar 2011, 16:15:48 »

Ajde, objasnjavajte kako vodite varalice kad lovite bucka ? Ja ga nisam nikad ciljano pecao, najveci mi je imao oko 300 grama  smiley002 . Jel' se vobleri isto vuku brzo kao i pilkeri ? Ajd, nek neki iskusni bucovdzija to malo bolje objasni.  smiley010
Sačuvana
Zasto ne lovis ribu? Izgleda velika ludost, sto i jest, ali postane najveca strast. I brani covjeka od njegovih ludosti. Svijet se moze rusiti, a ti ces, nepomican, buljiti u vodu. Najveca mudrost u zivotu je da covjek pronadje pravu ludost.

ribolovac

• Mrenolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
Odg: Prezentacija varalice za bucova
« Odgovor #1 poslato: 31 Januar 2011, 20:30:14 »

Brzo vodjenje(glisiranje) voblera ispod same povrsine je najbolji nacin da se on prevari!!! Uz brzo vodjenje pozeljno je trzanje voblera cime se oponasa povredjena ribica koja se dezorjentisano krece i kao takva predstavlja lak plen za bucove!! Moze se primenjivati i pravolinijsko vodjenje i to nije greska .. Sve u svemu  veoma naporan i zahtevan ribolov!!!!
Sačuvana

MOKI

• Štukolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #2 poslato: 31 Januar 2011, 22:55:47 »

Bucko je zajebana riba. Nikad ne radi isto kao recimo "juče". Na različitim vodama traži i različite varalice. Ono što hoće naprimer na Savi neće na nekoj od šljunkara oko Save. Čini mi se da iz godine u godinu postaje pametniji. Ja ga najviše lovim na spinkaster.
Sačuvana

Vlada Tadic

• Mladičar
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #3 poslato: 01 Februar 2011, 10:29:24 »

Meni se proslog leta desilo da raubuje po povrsini. Sve sam bacao i na kraju sam ga nasao na 2m ispod povrsine vode na vobler. Necu kriti koji, staro ruzno pace dipraner 6cm malo otezano  smiley004
Sačuvana

tommylee

• Član Administracije
  • Mladičar
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #4 poslato: 01 Februar 2011, 11:28:32 »

Kao što ribolovac reče,ja sve to potvrđujem.Kasmaster bacam bez kozje brade ili nekog perja.Naravno ciljno ga lovim na jezeru,na Drini sam prestao odavno jer mu je populacija tu uništena.

I da dodam da nema prebrze vožnje za njega,samo turbo!
Sačuvana
Prvi mušičar u Zvorniku

brus

• Somdžija
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #5 poslato: 01 Februar 2011, 16:03:28 »

Zimi je potpuno drugačije. Što sporije vođenje sa zastajkivanjem, u srednjem sloju vode a ponekad i bliže dnu. Vobler je bolji izbor ali mogu i silikonci (šedovi na prvom mestu).
Sačuvana

Vlada Tadic

• Mladičar
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #6 poslato: 01 Februar 2011, 18:34:20 »

Ja ih lovim zimi kad bacam za njih na glavinjaru. Tu nema sporo nego gas. I stizu macani ko da je leto
Sačuvana

MOKI

• Štukolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #7 poslato: 01 Februar 2011, 22:39:46 »

Meni se proslog leta desilo da raubuje po povrsini. Sve sam bacao i na kraju sam ga nasao na 2m ispod povrsine vode na vobler. Necu kriti koji, staro ruzno pace dipraner 6cm malo otezano  smiley004
Vlado dali ga sa olovom otežaš i koliko daleko od samog voblera. Koliko otežanje stavljaš? Ubijam se bacajući na Mišarskoj šljunkari. U duetu je sa štukom i prave lom popodne. Gde pogledaš on raubuje. Ima babaroga ali neće i neće. Ono što se zaleti na mušicu je sitno. Kastmastera hoće ali na Savi i to samo jedan. Ako hoćeš drugog moraš sutra doći.
Sačuvana

ribolovac

• Mrenolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #8 poslato: 01 Februar 2011, 23:12:57 »

Gledao sam taj duet sa stukom na Dunavu kod Velikog Gradista!! Kljuca voda na sve strane od grabljivica ali nece da udari !! Najbolje sam prolazio na Dunavu kada se menje javlja tj raubuje..nikada nije isto nekada hoce a nekad ni da pipne ??!! Kao da je naucio da ignorise vobler ili pilker ..Ove godine je sve bilo cudno na Dunavu barem dok sam ja bio krajem Avgusta... Pecajui smudja na silikonce nocu udarala je stuka i uglavnom sekla predvez ..samo sam jednu uspeo da savladam u 22h uvece... Bucov je bio aktivan ali nisam ni jednog uspeo da prevarim ovog leta!! ranijih godina nisam prolazio izpod 10-15 riba dnevno od 500gr -2 kg tezine...jako cudna godina...
Sačuvana

Vlada Tadic

• Mladičar
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #9 poslato: 02 Februar 2011, 12:57:08 »

Moki ja koristim sbirulino za otezanje. I to model sto se puni vodom  smiley010
Sačuvana

MOKI

• Štukolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #10 poslato: 02 Februar 2011, 22:40:55 »

Znači da isto vodiš varalicu kao i u normalnim okolnostima, malo ispod površine. Zbirolinom samo duže bacaš, koliko razumem. Ne radi se o otežanju da mamac ide dublje? Ja nekad stavim iznad olovnu suzu od 10 gr ali mi pokvari rad varalice i brzo odustanem jer nije to što treba.
Sačuvana

Vlada Tadic

• Mladičar
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #11 poslato: 03 Februar 2011, 15:25:16 »

U ovoj temi imas sliku sbirulina koji se puni vodom. sve yavisi koliko vode naspes. Moye da bude i plivajuci http://www.drina.in.rs/index.php?topic=97.0
On ne remeti rad varalici a dubina ostaja priblizno ista kao i obicno sto zaranja vobler.
Ako hocu na dno tad ide drugi model. Ali da ne sirimo temu ovde o sbirulinu ima tema o njemu
Sačuvana

MOKI

• Štukolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #12 poslato: 03 Februar 2011, 19:48:16 »

Da pratili smo temu , dakle to su ti modeli. smiley010
Sačuvana

zlaja

• Klenaroš
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #13 poslato: 29 Oktobar 2012, 20:48:07 »

Lijepa tema,Brus koji su to vobleri druže kojim dokučiš srednji sloj na zimovniku?
Sačuvana

brus

• Somdžija
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #14 poslato: 29 Oktobar 2012, 22:16:18 »

Za bucova kao i za smuđa uostalom najviše koristim Alex voblere (Costa 8cm u dubokoronećoj i srednjeronećoj varijanti). Na žalost od 01.11. je na Moravi zabranjeno varaličarenje pa bucove tražimo na atipičnim pozicijama obično pored strmih obala sa dubinom vode od 2-3 metra i slabijom strujom.

Evo snimaka zimskog varkanja bucova na voblere i šedove  smiley017

http://youtu.be/sanX0MeE8bc

http://youtu.be/X9r9pGKLx8o
Sačuvana

zlaja

• Klenaroš
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #15 poslato: 29 Oktobar 2012, 23:11:12 »

Uf što ga spakova ko u septembru, de mi reci da li čekate neku jugovinu ili kako već? Recimo ja se vratim na lov srebrenog tek kad mlada uđe u zabranu i tada imam u cijelom danu neki 10 min. aktivnosti koja nije baš neka aktivnost...digne se u srednji sloj ali lijeno...
Sačuvana

brus

• Somdžija
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #16 poslato: 30 Oktobar 2012, 00:16:38 »

Bucov se hrani tokom cele godine pa ga je shodno tome moguće i varaličariti cele godine. U kasnu jesen i zimi deli stanište sa smuđevima. Tamo gde danju lovimo bucove noću lovimo smuđeve. Najbitnije je da tu ima sitne bele ribe kojom se hrane i bucovi i smuđevi.
 Bucov najčešće udara u najtoplijem delu dana. Prezentacija što sporija sa pauzama (voli bucko da udari na vobler koji lagano isplivava). Zimi nema onih karakterističnih rauba na površini jer se bucov hrani u srednjem sloju vode ali ako se uloži malo truda za pretragu terena ulovi lepih bucova su zagarantovani.
 Varkanje bucova je najbolji način da se zimi prekrati vreme do sumraka i smuđevskog cuga a borba sa krupnim bucovom na lak komplet je kao i uvek za medalju.
Sačuvana

zlaja

• Klenaroš
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #17 poslato: 30 Oktobar 2012, 19:31:44 »

Imamo slična iskustva samo su moja vezana za februar i najviše mart,poslijepodne do prvog mraka lovi u srednjem sloju,mart zna imati dosta jugovine koja topi snijeg...keder čak špricne po površini bježeći iz dubine...često je znao sašit tvister koji postavim okomito na jig udicu baš kad dignem iz dubine u njegovo vidno polje ,ne lupi nego povuče...
Sačuvana

Rijeka Drina List Ribolov Musicar Varalicar.rs