Autor Tema: Klodofora,- pecanje na Drini  (Pročitano 7422 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

zuby

• Global Moderator
  • Somdžija
  • *
  • Van mreže Van mreže
Odg: Klodofora,- pecanje na Drini
« Odgovor #60 poslato: 16 Mart 2011, 09:20:00 »

Najvise volim ove udice velicine 10. Jednostavno nema spadanja, a posebno kad radi bas krupna riba na malo deblju travku, lako se sakriju  udice... Neko lovi i na vel 16-18 ali vadi svaku trecu ribu
Sačuvana

brus

• Moderator
  • Somdžija
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #61 poslato: 22 Mart 2011, 21:06:47 »

Mišljenja sam da je za lov skobalja na klodoforu sasvim dovoljna udica veličine 14 po Gamakatsu-u i to baš ova serija F11-2SH koja ima blago povijen vrh pa izuzetno dobro ubada i drži ribu. Spadanja su većinom rezultat loše ukonponovanog pribora (krućeg štapa ili neadekvatne mašinice).
Sačuvana

Vlada Tadic

• Mladičar
  • *
  • Na mreži Na mreži
« Odgovor #62 poslato: 22 Mart 2011, 22:05:31 »

I ja volim vecu udicu. Nema spadanja  smiley010
Sačuvana

brus

• Moderator
  • Somdžija
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #63 poslato: 22 Mart 2011, 23:51:19 »

"Bolest" svakog takmicara i u mom slucaju bivseg takmicara su tanki najloni i male udice. Ali... Kada god mi je riba cesce spadala smanjivao sam za broj velicinu udica i spadanja bi se proredila.
 Riba daleko lakse 'proguta' manju udicu pa spadanja nema  smiley010
Sačuvana

drasko bp

• Mrenolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #64 poslato: 26 Mart 2011, 09:32:45 »

Ne da proguta,nego usisa manju kukicu/14 do 18/.Jedina mana sto treba puno vremena da se izdvadi kukica.
Sačuvana

MOKI

• Štukolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #65 poslato: 27 Mart 2011, 22:31:52 »

Brus, u pravu si brate ali ja sam probao na Drini više puta. Nije skobalj sa drine isti kao i ovi naši Moravski. Dobro na Južnoj su manji nego kod tebe. Klena mogu i na 18-icu i na jednog crva, proguta i treba mi vadilica ali skobalj recimo neće nekad veću udicu i traži plovak od 1gr. Staviš li veći neće da uzme, udari njuškom i pusti. Promeniš manju na isti sistem od 1gr i vidiš razliku. Na drini takav sistem hoće da otkine.
Sačuvana

brus

• Moderator
  • Somdžija
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #66 poslato: 27 Mart 2011, 23:32:03 »

Udaljicu se malo od Drine i Drinskog skobalja.
 Pre 15-ak godina poceo sam da lovim Moravske skobalje na klodoforu. Godinama sam to cuvao kao tajnu zbog moguce zloupotrebe i hvatanja velikog broja skobalja. Lovio sam ga relativno lakim kompletom (za Drinske pojmove). Plovak tezine 3-5 grama, najlon 0,14-0,10mm i udice br 14-16.
 Lovio sam skobalje tezine od 500 grama do 2 kilograma i gotovo da nisam imao spadanja.
 Na Drini (najcesce sam lovio preko puta spomenika ispod Okletca) koristio sam samo za nijansu tezi pribor i lovio sam mnogo bolje od vecine ribolovaca koji su koristili teske komplete.
 Skobalj je skobalj ma na kojoj ga reci pecali. Stvar je u pristupu i taktici. Tamo gde sam ga ja na Drini lovio ostali nisu ni pokusavali jer su smatrali da je gubljenje vremena.
Sačuvana

Vlada Tadic

• Mladičar
  • *
  • Na mreži Na mreži
« Odgovor #67 poslato: 27 Mart 2011, 23:41:22 »

Brus, velika je razlika pecanje skobalja od recimo Uzovnice -Ispod Ljubovije pa do usca Drine u Savu.
Mi dole koristimo dosta manje plovke, precnik najlona retko kad ide iznad 14mm a plovci maksimalno 4gr a najcesce 2 do 3gr.
Prosecna lovnost skobalja oko Loznice je od 500 do 1kg.
Mada ako sagledamo malo bolje gornje pecanje i ovo nase nema nista zajednicko. Kod nas je riba dosta bliza obali zbog manje providnosti i brzine. Donji tok Drine je dosta brzi i plici. Kod nas je iberlauf po dnu nema sedri i dosta su promenjljiva mesta iz sezone u sezonu.
Sačuvana

brus

• Moderator
  • Somdžija
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #68 poslato: 28 Mart 2011, 00:14:56 »

Vlado o tome sam i pisao u gornjem postu.
 Skobalja na razlicitim lokacijama lovimo razlicitim kompletima i tehnikama ali je to ipak samo skobalj.
 Pravilan pristup i priprema pre ribolova obicno daju rezultate. Pokekada i kada lepo lovimo treba eksperimentisati i pokusati nesto drugacije. Cesto to zna da da jos bolje rezultate i omoguci nam da saznamo nesto sto mozemo primeniti kada riba slabije uzima mamac.
 Na gornjem toku Drine ribolovci kao po 'difoltu' koriste teske sisteme. Mislim da bi bolje prolazili kada bi sa vremena na vreme pokusali sa nesto drugacijim pristupom i sistemima.
Sačuvana

Vlada Tadic

• Mladičar
  • *
  • Na mreži Na mreži
« Odgovor #69 poslato: 29 Avgust 2011, 00:03:35 »

Evo plotica sa njenom omiljenom hranom -Travka kurisavka  smiley007

Sačuvana

M.Spasa

• Klenaroš
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #70 poslato: 29 Avgust 2011, 08:51:35 »

mozda nebi bilo lose da se proba i sa drugim vrstama algi...
Sačuvana

Kapitalac

• Mrenolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #71 poslato: 30 Avgust 2011, 20:57:24 »

Ima li efekta prilikom pecanja skobalja na travu u ovim sunčanim danima bacati u sumrak kad sjenke drveća već padnu na vodu? Jel se na Drini ne peca sa dvije udice? Kod nas na Vrbasu je dozvoljeno ali da gornja bude bez kontra kuke.
Sačuvana
Od sve muzike najviše volim kad čujem dril

Vlada Tadic

• Mladičar
  • *
  • Na mreži Na mreži
« Odgovor #72 poslato: 31 Avgust 2011, 07:33:25 »

Skobalj i plotica najbolje rade po suncanom danu na travku. Tako je neko moje misljenje. Trava je za dan i sunce, lose sam prolazio po oblacnom danu. Ja licno koristim 2 udicene zbog boljeg kacanja nego prva udica mi samo drzi travku. A kolike snopice stavljam za ploticu malte ne ne moze ni da ubode gornja.
A retko sam dobijao skobalja i ploticu zajedno. Skobo voli tanju travu a plota deblju. I najbitnija razlika krupne plotice se nalaze uvek oko krupnih stena dok skobalj voli sitan kamen i plaze.
Sačuvana

zuby

• Global Moderator
  • Somdžija
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #73 poslato: 31 Avgust 2011, 10:22:12 »

Plotica defitinitivno bolje jede po suncanom danu, dok skobalj hoce i po oblacnom...meni su daleko najbolje uzimali po avgustovskoj ili septembarskoj kisi. Uzima travu halapljivo i dobro, nema namigivanja, gurkanja i sl.
Sačuvana

Daba75

• Mrenolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #74 poslato: 31 Avgust 2011, 11:16:38 »

i  sto  se tice kontre nema zurbe kao kad skobo skida travku pa stotinke odlucuju hoce li biti zakacen smiley010
Sačuvana

Kapitalac

• Mrenolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #75 poslato: 31 Avgust 2011, 12:06:22 »

Nisam znao da za skobalja ide tanja a za ploticu deblja nit. Ja stavim nit dužine 6 do 7 cm a debljina kakva se potrefi. Znam da skobalj voli zreliju travu a plotica zeleniju. Na Vrbasu slabo ima plotice (valjda ne voli hladnu vodu  smiley003 ) ali zato hoće mrena na travu namjenjenu skobalju.
Sačuvana

Daba75

• Mrenolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #76 poslato: 31 Avgust 2011, 12:26:42 »

pa  sad sa pocetka sezone trava je zelena dolaskom jeseni mjenja boju u zutu ,braon itd,tako se i riba hrani
Sačuvana

Vlada Tadic

• Mladičar
  • *
  • Na mreži Na mreži
« Odgovor #77 poslato: 31 Avgust 2011, 19:24:28 »

Recimo ja sam ove dobijao na vec procvetalu travu bas matoru. A snopic je odprilike kao sto stoji na ribi  smiley014
A mrenka takodje kupi travu ali onda teze plotica jer ploticu pecam na 50cm dok je mrena dublje
Sačuvana

Kapitalac

• Mrenolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #78 poslato: 31 Avgust 2011, 23:12:09 »

Tačno je da trava vremenom mjenja boju ali se uvijek može naći zelenija i zrelija, što zavisi od dubine na kojoj se nalazi trava, osunčanosti itd. Da je svugdje ista to bi olakšalo nama ribolovcima izbor trave i nikako ne bi mogli da pogrješimo.

Vlado nisam razumio ono 50 cm. Jel misliš 50 cm iznad dna, ili misliš 50 cm dužina predveza od olovne suze? Ja sam plotice lovio na Savi. Na Drini nisam nikad iako najmanje dva-tri puta godišnje idem autom za Užice pa prolazim pored Drine od Karakaja do Ljubovije.
Sačuvana

Vlada Tadic

• Mladičar
  • *
  • Na mreži Na mreži
« Odgovor #79 poslato: 01 Septembar 2011, 07:17:33 »

Dubina gde je pecam je oko 2m. Pecam je u kanalima izmedju stena. Od plovka do olova stavim 50cm i udicnjak oko 40cm. Tako da lovim u srednjem sloju
Sačuvana

Rijeka Drina List Ribolov Musicar Varalicar.rs