Autor Tema: Ribolov  (Pročitano 6135 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Vlada Tadic

 • Mladičar
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 5,722
Ribolov
« poslato: 14 April 2011, 10:06:55 »Novi Ribolov br.269LOV BABUŠKE FIDEROM U RANO PROLEĆE, NA PLITKIM TERENIMA BEZ MNOGO VEGETACIJE

Provociranje usporene babe

 

Autor: Nenad Kostadinović

 

Početak prolećne sezone lova ciprinida i na otvorenim vodama i na komercijalnim revirima, uglavnom je u znaku babuške. Ovaj došljak iz Azije prvi odreaguje na toplije vreme i buđenje prirode, tako da skoro svuda donosi prve radosti onim ribolovcima koji ovih dana završavaju zimsku pauzu i ponovo počinju da izlaze na vodu. Iako u ovom periodu, kada riba još uvek nije izrazito aktivna, pecajući na plovak možemo postići za nijansu bolje rezultate, mi zaljubljenici u fider teško možemo da se odreknemo titravih vrhova osetljivih dubinaca, pogotovo na komercijalnim revirima, na kojima se hvata krupnija babuška, a sa velikom izvesnošću se očekuje i poneki šaran.

Pri izboru terena i mesta na kome ćemo loviti treba imati u vidu da se plitka voda brže zagreva od duboke, pa će tu riba tražiti i hranu i mesto za predstojeći mrest. Posebnu pažnju treba obratiti na mikro-lokacije na kojima se dubina naglo smanjuje, vegetacijom obrasli priobalni pojas i neposrednu blizinu većih prepreka. Moramo voditi računa i o pravcu i intenzitetu vetra, jer će od njega mnogo toga zavisiti. Lagan i topao vetar pokrenuće razne sitne organizme kojima se riba hrani, tako da će i nju trgnuti iz letargije i nagnati na jelo. Nastojte da se smestite tako da vam ovakvo strujanje vazduha dolazi spreda, jer će ono prema vama nositi hranu, za kojom će skoro sigurno krenuti i babuška i druge vrste.

Dok znatnije ne otopli i riba se dodatno ne razmrda, bolje rezultate možemo očekivati na komercijalnim revirima, a kako se vreme bude prolepšavalo, sve će bolje biti na kanalima i manjim jezerima... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 269-)
ULOVI KRUPNIH SALMONIDA OBELEŽILI POČETAK SEZONE NA VLASINSKOM JEZERU


Povratak velikih potočara

 

Autor: Dušan Momčilović Čubra

 

Zima na je Vlasini duga i hladna, pa se led na jezeru smeštenom na nadmorskoj visini većoj od 1.100 m obično otopi tek prvih dana proleća, kada i počinje nova ribolovačka sezona. Do pre tridesetak godina, ova akumulacija bila je poznata pre svega po brojnim potočnim i ohridskim pastrmkama. Međutim, tokom poslednje dve decenije prošloga veka intenzivno su naseljavane nizijske vrste (šaran, amur, som, babuška...), sa kojima su došle i neke nepoželjne »korovske« ribe, a ulovi pastrmki, pogotovo onih krupnih, značajno su proređeni.

Preduslovi za poboljšavanje strukture ribljeg fonda stvoreni su 2006. godine, ustanovljavanjem prirodnog dobra PIO Vlasina (proglašenog i za zasebno ribarsko područje), praćenim formiranjem rendžerske službe, te razradom i primenom posebnih mera i programa zaštite prirode. Samo pet godina nakon što su načinjeni prvi koraci,  jasno se vidi da i malo pažnje prema prirodi može doneti mnogo blagodeti čovekovoj životnoj sredini.

Prve nedelje ribolovne sezone 2011. na Vlasinskom jezeru donele su brojne ulove krupnih pastrmki, kakvi se ne pamte još od početka osamdesetih godina. Premda je od topljenja leda do kraja prve sedmice aprila, zbog hladnog i promenljivog vremena na jezeru pecalo tek po nekoliko ribolovaca, skoro svakodnevno su varaličarenjem hvatane i ribe duže od 60 cm, uglavnom veoma snažne potočare jezerske forme, uz poneku kalifornijku predivno razvijenih peraja... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 269-)
IZ UGLA SPECIJALISTE: NAJATRAKTIVNIJI NAČINI LOVA ŠTUKE NA VARALICE I PRIRODNE MAMC

Od drvenog površinca do mrtve skuše

 

Autor: Bertus Rozemajer

 

U mojoj rodnoj Holandiji, svaki ribolov grabljivih vrsta zabranjen je skoro dva meseca  godišnje – od kraja marta do poslednjeg vikenda u maju. Taj period, tokom kog se ribe mreste, mi ribolovci koristimo za sređivanje pribora i njegovo pripremanje za narednu sezonu. Neki lovci na predatore u tom periodu idu u Irsku, Švedsku ili druge zemlje u kojima važe drugačija pravila, a ja uvek odvojim vreme za pravljenje svog plana ribolova tokom predstojeće sezone.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih volim štuku je to što je nju, za razliku od mnogih drugih grabljivica, moguće loviti mnogim tehnikama i mamcima, i to na vodama veoma  različitih karakteristika. Stoga svako može da nađe teren i način pecanja koji mu odgovaraju, a ja koristim taj široki dijapazon mogućnosti da usavršavam svoje umeće hvatanja te ribe u različitim pravcima. U štukolovu jedino ne volim da budem sam, jer se neuporedivo prijatnije osećam pecajući sa nekim prijateljem jednako željnim stalnog napredovanja kao što sam i ja.

Jedna od tehnika za koju nešto teže nalazim društvo je lov površinskim varalicama. On nije uvek efikasan, ali može da bude neverovatno uzbudljiv. Zato skoro uvek kada izađem na vodu čamcem tokom prva dva sata bacam površince, najčešće »zare« i »propelere«. Na nekim terenima, a pogotovo u Skandinaviji i Irskoj, te su varalice često efikasnije od svih ostalih... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 269-)
NIŠLIJA MIROSLAV PAVLOVIĆ NA DUNAVU KOD VELIKOG GRADIŠTA UHVATIO SOMA OD PREKO 50 KG


Peta sreća!

 

Tekst: Saša Ledenčan

Foto: M. Mirković i M. Živković

 

Neki pažljivi čitaoci Ribolova se verovatno sećaju naslovne strane broja 243, objavljenog 16. aprila prošle godine, na kojoj je bila fotografija Nišlije Miroslava Pavlovića zvanog Niški, sa somom uhvaćenim na Dunavu kod Velikog Gradišta. Tog orijaša od 70 kg, upecanog na voblerčić od 6 cm, srećni i spretni ribolovac izvadio je sa obale, i to priborom namenjenim za varaličarenje bucova, kog je i jurio – štapom težine bacanja 45 g, mašinicom veličine 3000 i najlonom od 0,33 mm, što je kod mnogih kolega izazvalo nevericu. Ruku na srce, i meni je sve to zvučalo gotovo neverovatno, ali je sva sumnjičavost nestala kada sam upoznao ovog sjajnog ribolovca i velikog lafa, kome sam u šali ipak predložio da zbog nevernih Toma ubuduće koristi pribor primereniji ovolikim ribetinama.

– Nema da brineš Sale. Sledećeg sigurno vadim »pravim« alatom – odgovorio je i održao obećanje, jer je prvog ovogodišnjeg »brku« savladao priborom primerenim lovu grdosija. Dogodilo se to 6. aprila oko 19,45 č, na istom mestu na kome je prošle godine uhvatio orijaša od 70 kg – na Dunavu kod Zatonja, nedaleko od Srebrnog jezera... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 269-)

MORE: LOV BRANCINA SA OBALE TEHNIKOM SLOBODNE STRUNE

Vuk i jaka struja

 

Autor: Boris Bulić

 

Morska voda stalno struji, najizrazitije u kanalima i tjesnacima, i to, po pravilu, tim brže što je tjesnac uži. Takva su mjesta ribolovcima posebno draga, jer se upravo na rubu strujanja zadržavaju mnoge interesantne ribe, pa i prepredeni morski vuk – brancin, koji se, mada ga ima posvuda uz obalu, uz pravilan pristup, najuspješnije lovi baš na pozicijama sa snažnim strujanjem. A za ribolov brancina u takvim uvjetima, bilo štapom ili iz ruke najefikasnija je i najčešće korištena tehnika bez olovnog opterećenja – »a volo«.

DEBLJINA STRUNE je u ovakvom ribolovu od presudnog značaja. Nikako ne bi trebala prelaziti 0,30 mm, a poželjno je da bude fluorokarbonska, jer je takva za ribu nevidljiva, zbog istoga koeficijenta loma svjetlosti kao i voda. Uz to, fluorokarbon najnovije generacija ima i istu specifičnu težinu kao more, što mamcu omogućuje skoro posvema prirodno kretanje. Naravno, nije potrebno da struna cijelom dužinom bude fluorokarbonska. Dovoljno je da nevidljiv bude i samo predvez, ali u dužini od barem dva metra.

Budući da struja nerijetko stvori nekoliko »trbuha« na struni, kontra nikada nije učinkovita kao u klasičnom udičarenju. Stoga se u ribolovu tehnikom »a volo« ponajprije pouzdajemo u samoubadanje. Ono dobrim dijelom ovisi o kvaliteti udice, koja mora biti snažna i zakrivljenoga, te izrazito oštrog vrha... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 269-)


Sačuvana

Goran

 • Mrenolovac
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 300
Odg: Ribolov
« Odgovor #1 poslato: 19 April 2011, 23:17:11 »

Najbolji casopis definitivno tj novina. Objektivan, na mestu desavanja uvek. Teme razumne i objektivne. Sve pohvale   smiley019 smiley019 smiley020
Sačuvana

Boban

 • Mrenolovac
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 355
Odg: Ribolov
« Odgovor #2 poslato: 24 April 2011, 09:52:22 »

Moj omiljeni. A nezvanicno cujem da ce biti nesto novo od ribolova. Jedva cekam da vidim  smiley019 smiley019 smiley020
Sačuvana

Vlada Tadic

 • Mladičar
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 5,722
Odg: Ribolov
« Odgovor #3 poslato: 28 April 2011, 08:51:58 »

Izašao Ribolov br. 270

SADRŽAJ RIBOLOVA BR. 270:

 

AKTUELNO: 7 saveta za 14 dana; Hidrometeorološka i solunarna prognoza od 28. aprila do 11. maja; Vodostanje i temperatura voda; Izlazak i zalazak sunca

PRAKSA/AKTUELNO: Sedam saveta za lov smuđa veštačkim mamcima na velikim rekama posle mresta

PRAKSA: Finese modernog fider ribolova - provokacija

ŠARANDŽIJE PITAJU: Prihrana za Dunav

ŠARAN: Mini reportaža sa jezera Bela reka u Ripnju

ŠARAN: Sajam Austrian Fishing Show na jezeru Vundšuer

ŠARAN: Ekstremna varijanta: Lov šarana pretraživanjem kanalića

PARADA ULOVA

NA VODI: Poplave u okolini Zaječara poboljšale riblji fond na području Knjaževca

DOBAR SAVET: Dunavski teksas, »Uradi sam marker«, Proteinska bomba

AKTUELNO: Izveštaj sa XIII niškog sajma lova i ribolova

NA VODI: Početak sezone na Savskom jezeru

MUŠIČARENJE: Mala škola vezivanja – izuzetno lovna imitacija pupe tulara

REVIRI: Lomnička reka

PRAKSA: Originalna drop-šot montaža uspešno prošla prvi test

NA VODI: Iskustva eksperata: Dubinski ribolov fider štapovima sa morske obale

PRIBOR: Kako nemačke radnje privlače kupce: Kućni sajam prodavnice Angelmarkt (Štutgart)

IZLOG: Štapovi Spin Prisma; Štap Cormoran Bull Fighter X Catfish; Mepps Lusox i Rapala Clackin Minnow

IZ SVETA: Štap Sportex Multi Picker Swing i Multipicker Feeder; Dega Twin Assist pilkeri; Štap Browning CC Comercial Bomb; Pletenica Penn International Premium; Torba Rapala King Size Sling

MORE: Lov cipola plovkom sa obale

IZVEŠTAJI SA RIBOLOVNIH TERENA: Apatin, Sombor, Sivac, Čurug, Bačka Palanka, Silbaš i okolina, Sremska Mitrovica i okolina, Novi Sad, Koviljski rit, Titel, Ruma, Lukićevo, Melenci, Kikinda, Kovin, Pančevo, Boljevci, Sakule, Baranda, Opovo, Sefkerin, Beograd, Mladenovac, Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište, Rabrovo, Žabari, Kragujevac, Svilajnac, Srednje Pomoravlje, Kruševac, Kraljevo, Raška, Šabac, Valjevo, Čačak, Loznica, Mali Zvornik, Ljubovija, Bajina Bašta, Timočka i Negotinska krajina, Đerdap, Niš, Leskovac, Pirot.

Bezubi skakač

 

Autor: Boris Bulić

 

Cipal važi za lukavu ribu. S tim se, međutim, mnogi znalci ne slažu i smatraju da su takav renome zaslužni samo njegov načina života i prehrane, tj. ponašanje nešto drugačije od onoga uobičajenog za većinu morskih vrsta. Zbog mekanih, bezubih i mesnatih usana, cipli hranu sišu ili pasu (npr. sa oplate brodica usidrenih u lukama). Često ih u takvoj akciji možemo vidjeti po plitkim uvalama, ali i uz okomite, zidane obale pristaništa. Odgovara im voda manjeg saliniteta, pa ih nalazimo i u blizini vrulja (podvodnih izvora slatke vode) i ušća rijeka. Redovni su na muljevito-pješčanom dnu, no mogu se naći i na kamenitom, obraslom algama, koje rado pasu, često u društvu sa salpama. Ljeti se mogu vidjeti kako u ogromnim jatima kružeći prilaze obali, s glavom na površini. S početkom jeseni formiraju nešto manja, ali zato gušća jata koja spiralno kruže, dok se ispod njih nerijetko znaju nalaziti krupni brancini. Nažalost, kanalizacioni ispusti u more su bogat izvor hrane lučkim ciplima, koji su oko njih stalno prisutni, a upravo zbog takvih prizora mnogi ljudi zaziru od ove ribe.

CIPAL PRIPADA obitelji skočaca (Mugilidae), što znači da je površinska riba, koja rado iskače iz vode. Unutar porodice razlikujemo šest vrsta, od kojih je dvije udicom izrazito teško uloviti, a ako se to i dogodi, redovito su zakačene negdje za tijelo. To su cipal bataš ili glavaš (Mugil cephalus) i cipal balavac (Liza ramada). Ostale četiri vrste se daju uloviti udicom, i to najlakše na plovak... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 270-)

KAKO NEMAČKE RADNJE PRIVLAČE KUPCE: »KUĆNI SAJAM« PRODAVNICE ANGELMARKT (ŠTUTGART)

Balkan ekspres

 

Nemačka se relativno dobro nosi sa ekonomskom krizom koja poslednjih godina muči mnoge zemlje sveta. Ali i u njoj se posledice tog globalnog poremećaja i te kako osećaju u svim sferama poslovanja, pa i u trgovini ribolovnim priborom. Tako su pad životnog standarda i veoma velika konkurencija prinudili vlasnike specijalizovanih prodavnica da u nastojanju da zadrže stare kupce i privuku nove pribegnu različitim vidovima promocije.

Početkom aprila i sam sam učestvovao u jednoj takvoj akciji, kao vlasnik firme Ignjatov Tackle, koja na nemačkom tržištu distribuira varalice Alex i Orka, niške plovke i neke druge artikle proizvedene u Srbiji. Naime, prodavnica Angelmarkt Stuttgart, jedna od vodećih na jugozapadu Nemačke, preselila se na novu adresu, pa se potrudila da o tome obavesti što više ribolovaca, agresivnom kampanjom koja je uključivala popuste na određene artikle, deljenje »vrednosnih pisama« (kupona za kupovinu po nižim cenama), ali i dvodnevni »kućni sajam«, na kom su učešća uzeli test-ribolovci ove maloprodaje, kao i predstavnici firmi Fox, Garbolino, Toma Karp i drugih, čiju robu Angelmarkt Stuttgart ima u ponudi... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 270-)
ORIGINALNA UČINA DROP-ŠOT MONTAŽA USPEŠNO PROŠLA PRVI TEST


Orka i olovka

 

Autor: Dejan Mučalica Uča

 

Velike zimske vode su na mesto na Dunavu na kome često pecam navaljale jedan poveći panj i gomilu granja, koji su tu ostali i nakon što je vodostaj neočekivano pao bezmalo na letnji nivo. Bio sam siguran da će neka podebela štuka tu pronaći idealno skrovište čim se voda malo ugreje i kederi pokrenu, ali je prvih nekoliko pokušaja pecanja oko te »jazbine« prošlo bez ikakvih događanja. Doduše, nisam bio naročito uporan, a ni željan rizika. Bacao sam tvistere i šedove oko krša, ali ne i previše blizu, ne samo zato da ih ne bih izgubio, već više iz straha da ne poremetim mesto i ne uplašim ribu i pre nego što počne da se iole intenzivnije hrani.

U četvrtak, 21. aprila popodne, po lepom i sunčanom vremenu, bez daška vetra, reših da malo promenim pristup. Oko »mog« granja dubina je bila oko 1,5 m, a peskovito dno je prekriveno nanetim sitnim granjem i ostacima prošlogodišnje trave. Mnoštvo kauglera, koji su se sunčali ispod površine, s vremena na vreme bi pojurio poneki bucovčić ili bandar, ali je meni nešto govorilo da bi sada već tu morala da bude bar neka krupnija štuka zainteresovana za jelo.

REŠEN DA OVOG PUTA temeljno »prepipam« najkrševitiju zonu, na brzinu sam napravio nezakačivu drop-šot montažu, koja mi se odavno motala po glavi. Na donji kraj 70 cm dugog predveza od monofila promera 0,35 mm postavio sam olovce od 15 g, a na četrdesetak centimetara iznad njega vorm udicu dugog i pravog vrata. Da bi ona stajala pod pravim uglom u odnosu na strunu, kao »armaturu« sam upotrebio cevčicu sa gornjeg dela istrošene hemijske olovke, koju sam kod kuće probušio, kako bih kroz nju mogao da provučem najlon, i obojio drečavim lakom za nokte (dok me žena nije gledala). Na udicu sam namontirao zeleni Orka Tvister... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 270-)

IZ VARALIČARSKOG UGLA

Svega ima...

 

Autor: Ivan Mujović

 

Predvođeni Aleksandrom Kešanskim, kolegom sa velikim iskustvom u varaličarenju na Savskom jezeru, članovi Urban Fishing Team Belgrade su veliki deo aprila proveli varaličareći na vodi koja je nekoliko godina bila zatvorena za sportske ribolovce, ali i izložena kontinuiranom izlovljavanju ribe na različite načine. Na sreću, riblji fond je ipak očuvan u dobroj mjeri, što su potvrdili brojni ulovi, među kojima su bila i dva trofejna, koje vidite na slikama uz ovaj prilog – som Slobodana Damnjanovića i preko 100 cm duga štuka novopečenog varaličara Milana Radakovića.

Nadajući se štuki i somu, tokom aprila smo preko dana uglavnom forsirali kašike teške od 14 do 32 g i leptiraste varalice veličine od 3 na više, ali smo u večernjim satima, kada predatori prilaze obali, bacali i voblere. Za takav ribolov su odgovarajući štapovi dugi minimalne dužine 2,7 m, ali poželjnije da su duži, težine bacanja od 40 g na više, srednje akcije, mašinica veličine 4000 (po Shimanu) i upredena struna prečnika oko 0,18 mm.

Duž skoro cijelog jezera na desetak metara od obale počinje pojas trave, širok od tri do 10 m, pa je prebacivanje te prepreke prvi preduslov za uspješan lov grabljivica. Kašike i leptire treba dovući do pojasa trave, pa ih »na štap« prevući preko njega i pri tom biti spreman na kontru, jer su udarci najčešći uz rub vegetacije.

Kada je riba aktivna, udara i na ravnomerno povlačene veštačke mamce. Tokom aprila se najčešće javljala štuka, koja je posle mrijesta izuzetno gladna i aktivna, ali se sporadično hvatao i som, koji je udarao i na varalice vođene ispod same površine, a na kašike i leptire su bandari, ali i smuđevi, nasrtali i usred dana. Karakterističnih rauba bucova nije bilo, ali je ovaj grabljivac takođe povremeno udarao, kako na kašike, tako i na tonuće voblere... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 270-)Sačuvana

Vlada Tadic

 • Mladičar
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 5,722
Odg: Ribolov
« Odgovor #4 poslato: 11 Maj 2011, 14:17:19 »

IZAŠAO JE RIBOLOV BR. 271

IZ SADRŽAJA

AKTUELNO: 6 saveta za 14 dana; Hidrometeorološka prognoza od 12. do 28. maja; Vodostanje i temperatura voda; Izlazak i zalazak sunca

PRAKSA/AKTUELNO: Prolećni lov krupne babuške dubinskim metodom

NA VODI: Krupna štuka se javlja na Dunavu posle mresta

PRAKSA: Ekspandirani pirinač; Kako plovak učiniti uočljivijim; Male tajne majstora fidera: Zamena kopče na anti-tengl cevčici

ŠARAN: Prvomajski ribolov na Fruškogorskom jezeru Međeš

PARADA ULOVA

NA VODI: Vidno bolje stanje na vodama na području Kruševca, Prva dva kola lige Beograda

DOBAR SAVET: Farbanje voblera, Upadljivi čepovi, Stoper sa košulje

AKTUELNO: Prolećno varaličarenje štuke na drinskim barama

NA VODI: Lov soma vertikalnim džigovanjem na reci

PRAKSA: Iskustva uspešnih – kada se smuđ i štuka love na istom mestu

MUŠIČARENJE: Mini reportaža sa mušičarskog revira na Tari kod Kolašina

PRAKSA/NA VODI: Iz fider radionice – montaža sa upredenim najlonom

PRAKSA: Ribolov skobalja na reci fider tehnikom

PRIBOR: Foto reportaža – domaći proizvođači veštačkih mamaca na niškom sajmu lova i ribolova

IZ SVETA: Štap Cormoran Carb-O-Star XT Big Fish; Prologic Quick Release Boilie Needle Kit, šaranski aditivi Marukyu SFA 441 i SFA 430, Plovci Ignjatov Tackle, Mašinica Penn Fierce 4000

MORE: Ribolov sa obale u zapenjenom moru

AKTUELNO: Mini reportaža sa Tamiša kod Sakula – Gladna bela i poneka štuka

IZVEŠTAJI SA RIBOLOVNIH TERENA: Apatin, Sombor, Sivac, Čurug, Bačka Palanka, Silbaš i okolina, Sremska Mitrovica i okolina, Novi Sad, Koviljski rit, Titel, Ruma, Lukićevo, Melenci, Kikinda, Kovin, Pančevo, Boljevci, Sakule, Baranda, Opovo, Sefkerin, Beograd, Mladenovac, Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište, Rabrovo, Žabari, Kragujevac, Svilajnac, Srednje Pomoravlje, Kruševac, Kraljevo, Raška, Šabac, Loznica, Mali Zvornik, Ljubovija, Bajina Bašta, Timočka i Negotinska krajina, Đerdap, Niš, Leskovac, Pirot, Vlasinsko jezero.


Sačuvana

Vlada Tadic

 • Mladičar
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 5,722
Odg: Ribolov
« Odgovor #5 poslato: 24 Maj 2011, 19:35:11 »

SADRŽAJ RIBOLOVA BR. 272:

AKTUELNO: 6 saveta za 14 dana; Hidrometeorološka i solunarna prognoza od 26. maja do 8. juna; Vodostanje i temperatura voda; Izlazak i zalazak sunca

PRAKSA/AKTUELNO: Devet saveta za varaličarenje smuđa na jezerima

PRAKSA: Kako najbolje iskoristiti gotove prihrane

PRAKSA: Kako istovremeno loviti fider tehnikom na dva štapa

NA VODI: Recept za uspeh u majskom lovu babuške i dverike na jezeru

PARADA ULOVA

AKTUELNO: Vraćen kapitalac; Četvrta fider akademija

DOBAR SAVET: Jednostavni fider sistem; Štitnici za trokrake; Somaroške rukavice

PRAKSA/PRIBOR: Deset omiljenih varalica od meke gume kostolačkog specijaliste za lov smuđa na Dunavu

NA VODI: Lov štuke velikim leptirastim varalicama

MUŠIČARENJE: Mala škola vezivanja: Bob Vajatov Vuli Bager

PRIBOR: Kako nastaju kašikaste varalice Idra

NA VODI: Prolećni lov šarana, babuške i deverike na reviru Stupnik

REVIRI: Jezava kod Smedereva

NA VODI: Jedan od nas – Božidar Nojić, Leskovac

PRIBOR: Mašinica Trabucco Supercast X5 FD

IZ SVETA: Pletenica Fireline Exceed; Anaconda Butt Grip; Nevidljiva vrtilica; Nezakačiva glavinjara Sebille; Varaličarac Spro Salty Jack Bait

IZVEŠTAJI SA RIBOLOVNIH TERENA: Apatin, Sombor, Sivac, Čurug, Bačka Palanka, Silbaš i okolina, Sremska Mitrovica i okolina, Novi Sad, Koviljski rit, Titel, Ruma, Lukićevo, Melenci, Kikinda, Kovin, Pančevo, Boljevci, Sakule, Baranda, Opovo, Sefkerin, Beograd, Mladenovac, Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište, Rabrovo, Žabari, Kragujevac, Svilajnac, Srednje Pomoravlje, Kruševac, Kraljevo, Raška, Šabac, Loznica, Mali Zvornik, Ljubovija, Bajina Bašta, Timočka i Negotinska krajina, Đerdap, Niš, Leskovac, Pirot, Vlasinsko jezero.

PREDSTAVLJAMO: MAŠINICA TRABUCCO SUPERCAST X5 FD

 Elegantni glavati snagator

 

Autor: Saša Jakovljević

 

U poslednje dve-tri godine, nekoliko renomiranih firmi je na tržište izbacilo mašinice sa kućištem velikim otprilike kao kod standardnih modela veličine 4000 (po Shimanu), koje imaju na prvi pogled nesrazmerno široku špulnu. Time se produžava daljina izbačaja, jer struna sa širokog kalema lakše sleće i manje se uvrće, a osim toga čekrk sa takvom špulnom može da ima spor (ali zato jak) mehanizam, a da namotava u jedinici vremena skoro istu dužinu strune kao znatno brži, ali i slabiji modeli sa kalemom standardnih dimenzija. Od prošle godine je takvu spravu u svoja sortiman uvrstio i italijanski gigant Trabucco. Supercast X5 FD je po proizvođačkoj specifikaciji namenjen pre svega ribolovu na plovak i varaličarenju, ali ga ja na osnovu vlastitog iskustva toplo preporučujem i i fiderašima.

Italijani su se i ovoga puta pokazali kao pravi majstori za dizajn, jer je Supercast X5 FD zaista lepa mašinica. Tamno-crveni detalji i oznake odlično su uklopljeni sa mat crnim kućištem, rotorom, robusnom metalnom ručicom sa udobnim rukohvatom... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 272-)

Sačuvana

Vlada Tadic

 • Mladičar
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 5,722
Odg: Ribolov
« Odgovor #6 poslato: 25 Maj 2011, 09:29:53 »

DEVET SAVETA ZA VARALIČARENJE SMUĐA NA JEZERIMA

Potraga, pretraga, dojava...

 

Odabir lokacije na kojoj se smuđ zadržava u određenim delovima dana i godine najvažniji je faktor uspeha u lovu ovog grabljivca na jezerima. Zato početnici koji tom elementu ne pridaju dovoljno značaja, kao i oni varaličari kojima je jedino važno da po izlasku na vodu što pre počnu da zabacuju, često ostaju praznih ruku, a dobro prođu samo ako u danu kada je smuđ izrazito aktivan slučajno »ubodu« dobro mesto. Na stajaćicama nema snažne vodene struje, za čije savlađivanje tokom lova treba mnogo energije, a u trenu može da iz vidokruga odnese potencijalni plen, pa predatori mogu dobro da prouče potencijalnu žrtvu. Zato ih po pravilu nije lako izazvati na napad, pogotovo preko dana, pa moramo obratiti pažnju i na najsitnije detalje, ali i biti spremni da prepešačimo i po nekoliko kilometara da bismo ih pronašli. Nadam se da će saveti koji slede pomoći manje iskusnim kolegama da uspešnije love već u prvim narednim izlascima na omiljene akumulacije... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br 272-)
KAKO NASTAJU KAŠIKASTE VARALICE


Idra IFC od A do Š

 

Autor: Željko Šumatić

Kompanija Idra iz Karlovca (Hrvatska), vlasnika Ivana Ilijanića, osnovana je 1990. godine, a danas je jedan od najvećih proizvođača metalnih varalica na području bivše Jugoslavije. Ona je među prvima postala član sponzorskog pula  IFC (Međunarodnog ribolovačkog kluba) Mediteran i IFC Predator Cupa – takmičenja u lovu grabljivica koje će biti održano od 27. do 29. maja na Vranskom jezeru, a u sklopu promotivnih aktivnosti napravljena je serija Idra IFC varalica, namijenjenih za lov krupnih somova i štuka na toj plitkoj (u prosjeku 3-4 m) i bočatoj (slankastoj) vodi, zbog koje je tijelo načinjeno od mesing-lima, a udice su »morske« – također otporne na sol. Evo kako se ovakve varalice prave, korak po korak

Od pocinkanog ili tanjeg mesing-lima izrežemo šablon, a potom ga obrusimo, kako bi iscrtavanje bilo lakše i točnije (1)... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 272-)DESET OMILJENIH VARALICA OD MEKE GUME KOSTOLAČKOG SPECIJALISTE ZA LOV SMUĐA NA DUNAVU

Mamci za pusto ostrvo

 

Tokom decenije i po druženja sa varalicama od meke gume i silikona, isprobao sam na desetine različitih modela, pa mi nije bilo lako da sastavim listu od pet najlovnijih i tako ispunim redakcijski zadatak. Na sreću, urednik je posle kraćeg ubeđivanja pristao da spisak proširimo na deset »gumica« koje bih sa sobom poneo da kojim slučajem moram da se odselim na neku pustu dunavsku adu.

Pre nego što počnem sa opisivanjem svake od odabranih varalica, moram da dam jedno objašnjenje – naime, ovo nije spisak najboljih varalica za smuđa, nego lista onih sa kojima ja imam najbolja iskustva, a nisam ih čak ni poređao po lovnosti, već nasumice, tj, po redosledu kojim sam ih vadio, prebirajući po kutijama... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br 272-)
Sačuvana

Vlada Tadic

 • Mladičar
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 5,722
Odg: Ribolov
« Odgovor #7 poslato: 07 Jun 2011, 12:36:55 »

Ribolov br. 273 Sto štuka i dva soma Autor: Ivan Mujović
IFC Predator Cup, prvo međunarodno takmičenje u lovu grabljivica vještačkim mamcem u organizaciji International Fishing Cluba Mediteran, održan je od 27. do 29. maja, na Vranskom jezeru, uz učešće 20 dvočlanih ekipa iz više evropskih zemalja. Najviše ih je bilo iz Rumunije i Hrvatske, zatim iz BiH, dvije iz Srbije, te po jedna iz Švedske, Mađarske, Norveške i Ukrajine (za koju je pecao Sergej Ivanov Pičugin, poslednji pobednik takmičenja u Vesterviku, koje se smatra nezvaničnim svjetskim prvenstvom u lovu štuke).
Od 23. maja, kada su prve ekipe došle na pripreme, pa do kraja takmičenja, temperatura vazduha je bila veća od 30° C, a vode oko 20° C, uz česte promjene snage i smjera vjetra, te nizak ali stabilan vodostaj, što su, po riječima poznavalaca, dobri uslovi za ribolov na »Vrani«.
Svi ribolovci koji su se tih dana zatekli u Pakoštanima bili su fascinirani pojavom i pristupom rumunskih, ukrajinskih i mađarskih profesionalaca. Sve te ekipe su džipovima označenim logotipima najpoznatijih proizvođača ribolovačkog pribora dovukle prikolice sa vrhunskim gumenim čamcima i jakim motorima, opremljene najsavremenijim GPS uređajima i sonarima, a takmičari su sve vreme pecanja bili u dresovima sa izvezenim ličnim imenima i ukrašenim oznakama sponzora. Ali, oni ni slučajno nisu nekakvi manekeni, već vrhunski profesionalci, koji su takmičenju pristupili kao najozbiljnijem poslu. Sa mapama jezera, zaštićenim vodootpornim folijama i markerima neumorno su u danima priprema špartali po takmičarskoj stazi, bilježeći sve bitne podatke: dubinu, promjene u konfiguraciji terena (rupe, prepreke, travu...), temperaturu vode i prisustvo riba različitih veličina... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 273-)
I TO SE DEŠAVA: NEOBIČNA RIBOKRAĐA NA TOPLOJ MLAVI

Ode bucov

 

Autor: Nebojša Stević

 

Posle nekoliko sedmica ribolovačke apstinencije uzrokovane mnogobrojnim poslovnim obavezama, konačno sam uspeo da se dokopam vode u nedelju, 15. maja. Društvo mi je pravio prijatelj Aleksandar Radojković, koji u poslednjih nekoliko godina takođe ima sve manje vremena za ribolov, pa je je bez razmišljanja prihvatio moj predlog da »pretresemo« Mlavu nadomak Starog Kostolca. Pošto su bucov i klen još u lovostaju, posvetili smo se varaličarenju štuke, ali kada smo posle nekoliko sati pešačenja, pomalo klonulog duha, umorni i bez ijednog kontakta sa ribom stigli do čuvenog »brbora«, predložio sam da pre polaska kući zabacimo koji put i za bucova.

– Podrazumeva se da ćemo ga vratiti ako ga ulovimo. Želim samo da osetim makar jedan udarac na štapu, pre nego što prekinemo sa ribolovom za danas – odgovorio sam na prijateljevu primedbu da je bucov još u zabrani.

Već u trećem zabačaju, Aleksandar je imao strahovit udarac na vobler Calypso Fantom od 4,5 cm. Bili smo skoro sigurni da na štapu ima bucova, ali kako se krupna riba dugo nije pojavljivala na površini, počeo sam da pomišljam da je u pitanju neka druga grabljivica. I dok je Ale bez reči zamarao za nas još uvek nevidljivog protivnika, ja sam se latio fotoaparata, preuzevši usput i ulogu dežurnog smetala... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 273-)Sačuvana

Vlada Tadic

 • Mladičar
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 5,722
Odg: Ribolov
« Odgovor #8 poslato: 22 Jun 2011, 00:34:35 »

Izašao je RIBOLOV br. 274

SADRŽAJ RIBOLOVA BR. 274:

 

AKTUELNO: 7 saveta za 14 dana; Hidrometeorološka i solunarna prognoza od 23. juna do 6. jula; Vodostanje i temperatura voda; Izlazak i zalazak sunca

PRAKSA/AKTUELNO: Pet saveta za lov šarana početkom sezone na velikim rekama

AKTUELNO: letnej varaličarenje klena na Mlavi, iz minuta u minut – Vobler i mačeta

ŠARAN: Ekstremna varijanta – bojliji prečnika 8 mm

ŠARAN: Kako napraviti bojlije za ribolov na reci – Kocka, kocka, kockica

ŠARAN: Koktel za kapitalca

PARADA ULOVA: Dve zlatne devetke, ni duge ni prekratke

DOBAR SAVET: Meduza od crvića; Frizirani šed; Praško strimer

NA VODI/PRAKSA: Uspešan lov fider tehnikom na nepoznatom terenu – Okupacija malog ostrva

NA VODI: Prezentacije uz isprobavaqnje na vodi – sve rasprostranjeniji način borbe za kupce na zapadnoevropskom tržištu

MUŠIČARENJE: Mala škola vezivanja: Mosquito

NA VODI: Mini reportaža – Lov sitne babuške na Oblačinskom jezeru

NA VODI: Neka zapažanja o lovu klena klasičnim mušičarenjem

PRAKSA/AKTUELNO: Lov štuke na najtežim ali i najizdašnjim mestima – Ne beži od granja, idi kroz njega!

REVIRI: Dunav između Apatina i Bogojeva – Borisavljević

PRIBOR/PRAKSA: Iz ličnog ugla: Pet mojih najomiljenijih varalica, od Rapale do Savulova

IZ SVETA: Meredov na magnetu; Rapala lampe; Iron Claw X-Stroke 050; Cormoran tripod; Varaličarac Berkley Skeletor; Ribolovačka prva pomoć.

MORE: Mali vodič za kontinentalce – letnji ribolov sa morske obale

IZVEŠTAJI SA RIBOLOVNIH TERENA: Sombor, Sivac, Čurug, Bačka Palanka, Silbaš i okolina, Sremska Mitrovica i okolina, Novi Sad, Koviljski rit, Titel, Ruma, Lukićevo, Melenci, Kikinda, Vršac, Kovin, Pančevo, Sakule, Baranda, Opovo, Sefkerin, Beograd, Mladenovac, Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište, Rabrovo, Žabari, Kragujevac, Svilajnac, Srednje Pomoravlje, Kruševac, Kraljevo, Raška, Šabac, Loznica, Mali Zvornik, Ljubovija, Bajina Bašta, Timočka i Negotinska krajina, Đerdap, Niš, Leskovac, Pirot, Vlasinsko jezero.

Sačuvana

Vlada Tadic

 • Mladičar
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 5,722
Odg: Ribolov
« Odgovor #9 poslato: 03 Avgust 2011, 21:14:24 »

Ribolov br. 277 izašao iz štampe!

SADRŽAJ RIBOLOVA BR. 277

 

AKTUELNO: 7 saveta za 14 dana; Hidrometeorološka i solunarna prognoza od 4. do 17. avgusta; Vodostanje i temperatura voda; Izlazak i zalazak sunca

PRAKSA/AKTUELNO: Neke zablude varaličara koji pecaju smuđa na voblere

Aktuelno: Letnji lov šarana na plovak na Opovačkom dunavcu

PRAKSA: Iskustva uspešnih Upotreba peleta kao prihrane i mamca u ribolovu fider tehnikom

ŠARAN: Lep dan na reviru Okno na Ubu

ŠARAN: Voće i semenke u ishrani ciprinida

ŠARAN: Kako leti čuvati šećerac od kvarenja

PARADA ULOVA: Višesatna borba sa kapitalnim somom

NA VODI/AKTUELNO: Lov smuđa na Tisi, početkom leta

NA VODI: Kruševac – Jurio soma na Zapadnoj Moravi, a uhvatio trofejnog smuđa

DOBAR SAVET: Održavanje spoja; Frižider za mamce; Sidro koje lađu čuva

PRAKSA/PRIBOR: Salmo Thrill – izuzetno lovna varalica za bucova

PRAKSA/AKTUELNO: Nemojte čekati da riba dođe na vaše mesto, krenite joj u susret

PRAKSA: Debljina antene – važan faktor, na koji malo plovkaroša obraća pažnju

NA VODI: Meki džerk – veoma atraktivan i efikasan, a neuobičajen način lova grabljivica trzanjem veštačkih mamaca

NA VODI: Letnji izlet na mušičarske revire na crnogorskom delu Lima

MUŠIČARENJE: Mala škola vezivanja – Nimfa od pera čaplje

NA VODI: Trofej kanala 2011 – U znaku štuke

NA VODI: Kako zamoriti i savladati amura

AKTUELNO: Tara kod Kolašina – Kapitalka na imitaciju peša

REVIRI: Dunav kod Beograda – Dorćolski kej

PRIBOR/PRAKSA: Vodič kroz fider sisteme – »brojanica«

IZ SVETA: Vobler Strike Pro Pan Fish; Klešta Kogha; Cormoran Mini Marker; Varaličarac Foh Shad Hammer; JRC Maggot Rings

MORE: Pauk – otrovnica sa morskog dna

IZVEŠTAJI SA RIBOLOVNIH TERENA: Sombor, Sivac, Čurug, Bačka Palanka, Silbaš i okolina, Sremska Mitrovica i okolina, Novi Sad, Koviljski rit, Titel, Ruma, Lukićevo, Melenci, Kikinda, Vršac, Kovin, Pančevo, Sakule, Baranda, Opovo, Sefkerin, Beograd, Mladenovac, Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište, Rabrovo, Žabari, Kragujevac, Svilajnac, Srednje Pomoravlje, Kruševac, Kraljevo, Raška, Šabac, Loznica, Mali Zvornik, Ljubovija, Bajina Bašta, Timočka i Negotinska krajina, Đerdap, Niš, Leskovac, Pirot.

Sačuvana

Vlada Tadic

 • Mladičar
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 5,722
Odg: Ribolov
« Odgovor #10 poslato: 03 Avgust 2011, 21:19:23 »

MORE: SKRIVENE OPASNOSTI IZ PODMORJA: RIBA PAUK

Otrovnica sa dna

 

Autor: Boris Bulić

 

Pauk bijelac (Trachinus draco) pripada obitelji paukovki (Trachinidae) i najbrojniji je od četiri vrste koje nastanjuju Jadran. Naraste do 41 cm duljine i 0,76 kg težine. Nalazimo ga praktički na svim terenima, no najbrojniji je na pjeskovito-ljušturastim dnima, koja preferira prvenstveno zbog svog načina lova. Ova se vrsta, naime, ukopava u pijesak, iz kojega joj vire tek oči i leđna peraja, a na žrtvu koja je ne opazi i priđe preblizu baca se silovito, istovremeno otvarajući usta i tako stvarajući vakum, u koji plijen biva uvučen. Osim kamuflaže i brzine, pauk je opremljen i vrlo ubojitim otrovnim aparatom. Glavno oružje su mu prve tri šipčice na leđnoj peraji i dvije oštre bodlje na škržnim zaklopcima. Ali, premda to nećete pročitati u literaturi, otrovne su i dvije male bodlje koje se nalaze neposredno iza spomenute prve tri na leđnoj peraji.

Pored pauka bijelca, u Jadranu žive i pauk crnac (Trachinus araneus) – dug do 50 cm i težak do 1,5 kg, pauk mrkulj (Trachinus radiatus) – dug do 40 cm i težak do 1,5 kg, te pauk žutac (Echiichthys vipera) – dug do 14 cm, koji se od ostalih paukova razlikuje po tomu što je prvih šest bodlji na njegovoj leđnoj peraji otrovno. Osim toga, žutac je najotrovnija vrsta u svojoj obitelji. Srećom, iako ga ima duž cijele obale Jadrana, najrjeđi je od svih paukova.

Iako po načinu života vrlo slični, paukovi se mrijeste u različito doba godine – žutac od svibnja (maja) do rujna (septembra), bijelac od lipnja (juna) do kolovoza (avgusta), a crnac i mrkulj krajem jeseni i početkom zime. Pauk crnac postaje spolno zreo pri duljini od 26,5 cm, bijelac sa 30,5 cm, mrkulj sa 29 cm, a žutac sa 10 cm.

Pauk je redovita usputna lovina na pjeskovito-ljušturastim dnima, ali se nigdje ciljano ne lovi... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 277-)MEKI DŽERK: VEOMA ATRAKTIVAN I EFIKASAN A NEUOBIČAJEN NAČIN LOVA GRABLJIVICA TRZANJEM VEŠTAČKIH MAMACA

Trzajuća guma i podvodne eksplozije

 

Autor: Bertus Rozemejer

 

 

Džerk nije nova ribolovna tehnika. Istina, u Evropi se pod tim nazivom primenjuje relativno kratko, ali su neki od nas na taj način (trzanjem mamaca) pecali poodavno, samo što ga nismo zvali nekim posebnim imenom. Danas mnogi varaličari misle da je džerkovanje način ribolova drvenim ili plastičnim varalicama bez pakte, koje dele na glajdere, pulbajte i dartere. To jesu tipični džerkovi, ali daleko od toga da su jedini veštački mamci koji se mogu voditi trzanjem. Uz odgovarajući pribor, takvom prezentacijom možemo uspešno loviti i na mnoge druge varalice.

Ja naročito volim da džerkujem sa mamcima od meke gume, koji vođeni na taj način mogu da daju bogate ulove. I to često ulove velikih riba. Zato su meki džerkovi među meni najomiljenijim varalicama.

ZA PECANJE NA NJIH ja koristim džerk štapove, mada su i standardni varaličarci odgovarajuće težine bacanja i brzine sasvim odgovarajući. Mogu da budu duži od onih koje upotrebljavamo za tvrde džerkove (a koji su u mom slučaju uglavnom dugi do 2,1 m) – čak i oni od 2,7 m dolaze u obzir, ali ja ipak češće radim sa 2,4 m dugim štapom namenjenim za multiplikator, koji se pokazao kao apsolutno superiorna alatka za »meki džerk«, jer je dovoljno dug da mogu da na pravi način manevrišem mamcem oko vodene vegetacije. Optimalni raspon težine bacanja u ovom slučaju je nekih 60 do 120 g. Veliki džerkovi od meke gume nisu laki, pa ih nije moguće bacati dovoljno daleko i precizno slabijim štapom, koji bi bio preopterećen i samom težinom mamca. Ukoliko vam se čini da preterujem, nemojte zaboraviti da ovim varalicama, ako nemaju olovno otežanje, moramo dodati džig glavu, koja može biti i teža od 30 g.

S druge strane, meki džerkovi prave u vodi otpor poput »tvrdih« džerkova, dakle neuporedivo manji nego veliki leptiri, spinerbejtovi i dubokoroneći vobleri. Zato nam za njih nije neophodan veliki multiplikator okruglog kućišta, već će dovoljan biti i neki manji »niskoprofilni« model, sa špulnom napunjenom pletenicom prečnika 0,22-0,24 mm... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 277-)


DEBLJINA ANTENE: VAŽAN DETALJ NA KOJI MALO RIBOLOVACA OBRAĆA PAŽNJU

Govor tela

 

Autor: Nenad Kostadinović

 

Većina ribolovaca svesna je da su oblik tela plovka i njegova nosivost  vrlo bitne osobine tog dela pribora, a mnogo je manji broj onih koji shvataju koliko su važni oblik i veličina antene (dela koji posmatramo kako bismo uočili trzaj). Takmičari itekako vode računa o tom elementu, ali većina rekreativaca bira plovak vodeći računa samo o tome da antena bude što vidljivija, pa neretko u kolekciji imaju samo modele sa vršnim delom debljine pola prsta, koji mogu biti i glavni krivci za slabe ili nikakve ulove. Pri izboru plovka koji ćemo kupiti i koristiti u određenoj situaciji treba pre svega imati u vidu veličinu i težinu mamca, a tek potom vidljivost antene.

Plovci sa masivnim antenama od balze namenjeni su lovu krupnijih riba, na mestima sa gustom vodenom vegetacijom, pogotovo onom površinskom, poput lokvanja. Odlikuju se većom nosivošću ... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 277-)
Sačuvana

Vlada Tadic

 • Mladičar
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 5,722
Odg: Ribolov
« Odgovor #11 poslato: 16 Avgust 2011, 22:12:20 »

ODŠTAMPAN RIBOLOV BROJ 278

SADRŽAJ RIBOLOVA BR. 278

 

AKTUELNO: 6 saveta za 14 dana; Hidrometeorološka i solunarna prognoza od 18. do 31. avgusta; Vodostanje i temperatura voda; Izlazak i zalazak sunca

NA VODI: Mini reportaža sa Obedske Bare

AKTUELNO: Letnji lov grabljivica na Dunavu kod Golupca i Velikog Gradišta

PRAKSA/AKTUELNO: Letnji lov deverike i babuške fider tehnikom na Vlasinskom jezeru

NA VODI: Jedni od nas: Branko Milojević, Zoran Gospodinov i Nenad Manojlović

ŠARAN: Letnji mamci i taktike za lov šarana na stajaćicama

ŠARAN: Obezbedite rod-pod

ŠARAN: Kako napraviti tvrdi valjak

PRAKSA: Letnji lov bucova na Zapadnoj Moravi kod Trstenika

DOBAR SAVET: Fileti na udici; Šećerac u kutlači; Odglavljivanje delova

PRAKSA: Da li postoje dekori za dan, za noć, za mutnu vodu...

PRAKSA: Male tajne uspešnih – Abartovani Fantom

NA VODI: Ekstremni ribolov – Potraga za bonfišom u plićacima kraj obale južne Floride

MUŠIČARENJE: Mala škola vezivanja – Lakirani mrav

AKTUELNO: Letnji ribolov u Boki Kotorskoj – Lampa i flaša

PRAKSA/AKTUELNO: Letnji lov skobalja i drugih ciprinida na slapovima tekućica mrenskog regiona

REVIRI: Nišava kod brane u Sićevu

PRIBOR: Rapala noviteti za 2012. godinu

IZ SVETA: Šaranski parabolici Century C2, Multiplikator Balzer Hiroshi, Polarizaciona naočare Berkley High Performance, Shimano Barbel Multi Classic

MORE: Uvek gladni kanjac

IZVEŠTAJI SA RIBOLOVNIH TERENA: Sombor, Sivac, Čurug, Bačka Palanka, Silbaš i okolina, Sremska Mitrovica i okolina, Novi Sad, Koviljski rit, Titel, Ruma, Melenci, Kikinda, Vršac, Kovin, Pančevo, Sakule, Baranda, Opovo, Sefkerin, Beograd, Mladenovac, Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište, Rabrovo, Žabari, Kragujevac, Svilajnac, Srednje Pomoravlje, Kruševac, Kraljevo, Raška, Šabac, Loznica, Mali Zvornik, Ljubovija, Bajina Bašta, Timočka i Negotinska krajina, Đerdap, Niš, Leskovac, Pirot, Vlasinsko jezero.PREMIJERA: RAPALA NOVITETI ZA 2012. GODINU

Patuljci i površinci

 

Već deceniju i po, kompanija Rapala svoje novitete za narednu sezonu promoviše početkom leta, a Ribolov ih svake godine među prvima u svetu predstavi svojim čitaocima. Najveći svetski proizvođač voblera je za 2012. spremio čak šest potpuno novih modela i četiri nove veličine starih varalica, a svi ti vobleri su primenljivi na našim vodama. Krenućemo od onih najmanjih, koji su ovog puta dobili posebno mestu u Rapalinom katalogu.

ULTRA LIGHT MINNOW, sporotonući plastični voblerčić izduženog tela, pravi se u veličinama od 4 cm i 6 cm, Namenjen je za pliću vodu i lov u gornjim slojevima, jer po proizvođačkoj specifikaciji zaranja do dubine od 0,6 do 0,9 m. Manji model težak je 3 g i opremljen dvema VMC Black Nickel udicama veličine 10, a veći ima gram više i trokrake No. 8. Mali kljun, postavljen pod uglom od skoro 90° u odnosu na telu i blago povijen na kraju, po tvrdnji konstruktora daje ovoj varalici originalnu i za grabljivice vrlo privlačnu vibraciju.

ULTRA LIGHT SHAD je model nešto višeg tela. Pravi se samo u veličini od 4 cm, težak je 3 g, »naoružan« sa dve VMC Black Nickel trokrake No. 10, a zaranja do dubine od 1,2-1,5 m. Proizvođač navodi da je dobro balansiran, pa se može brzo voditi i koristiti i u snažnoj struji.

Oba »ultra lajt« modela imaju trodimenzionalne holografske oči i reljefno telo, a otežani su... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 278-)

Sačuvana

Boban

 • Mrenolovac
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 355
Odg: Ribolov
« Odgovor #12 poslato: 17 Avgust 2011, 00:43:35 »

Meni licno ovaj tekst privlaci paznju


DA LI POSTOJE DEKORI ZA DAN, ZA NOĆ, ZA MUTNU VODU...Mož' da bude, ne mora da znači


 


Autor: Vladimir Stakić


 


Ribolov je vrlo složena aktivnost, u kojoj na uspeh utiče mnoštvo faktora. Štošta zavisi od našeg izbora, pristupa i ponašanja; ostalim pak činiocima (vremenskim prilikama, vodostaju, temperaturi vode, njenoj providnosti, ćudima ribe...) moramo da se prilagođavamo u svakoj konkretnoj situaciji. Oni koji ne robuju šablonima i imaju volje i vremena za eksperimentisanje povremeno ostvaruju odlične ulove ne mareći za pravila i uspevaju da otkriju neki novi lovni mamac, prezentaciju ili tehniku. Nevolja je, međutim, u tome što su neke neuobičajene strategije primenljive na mnogim mestima i u različitim prilikama, druge na jednom mestu, a ima i onih »ukletih«, koje nam daju ribu jednom i nikad više, ma koliko vremena potrošili nadajući se da ćemo ponavljajući ih na sličnoj ili istoj poziciji opet imati makar sličnog uspeha.


O ŠIROKO RASPROSTRANJENIM teorijama o lovu ribe varaličarenjem, koje ribolovačka praksa iz dana u dan demantuje, mogla bi se napisati podebela knjiga ili čitava serija tekstova. Jedna od njih, koja se veoma često ponavlja, vezana je za najefikasnije boje varalica u različitim situacijama, a u sažetom obliku glasi: a) U bistroj vodi i preko dana najbolje je bacati veštačke mamce u prirodnim dekorima; b) Noću je najefikasniji SFC (fluorescentno žuti) dekor; c) SFC je dobar za mutnu vodu, ali su za nju neuporedivo bolje različite varijante GFR (»gold fluorescent red«, tj. narandžastog) dezena. Pojednostavljeno i skraćeno obrazloženje gore navedenog »pravila trojnog« glasi da grabljivice u uslovima dobre vidljivosti zaziru od drečavih mamaca, a napadaju plen koji svim karakteristikama, pa i bojom, liči na njihovu prirodnu hranu, dok u situacijama kada čulom vida teže registruju neupadljivo obojen plen treba da im ponudimo ono što će lakše zapaziti. I, zaista, nije sporno da se predatori iz voda ciprinidnog i mrenskog regiona (smuđ, som, štuka, bandar...) preko dana i u izrazito prozirnoj vodi uspešno love na varalice ne naročito uočljivih dezena, da po mraku intenzivno nasrću na one drečavo žute, dok u mutnoj vodi narandžasto obojeni veštački mamci često donose mnogo udaraca (čuveni holandski štukaroš Jan Egers na kanalima u svom kraju dobro lovi baš na voblere u GFR dezenu zato što je voda u njima često neprovidna zbog kišom izazvanog spiranja zemlje) ... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 278-)


Sačuvana

Vlada Tadic

 • Mladičar
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 5,722
Odg: Ribolov
« Odgovor #13 poslato: 30 Avgust 2011, 21:58:22 »

Odštampan Ribolov br. 279

SADRŽAJ RIBOLOVA BR. 279

 

AKTUELNO: 6 saveta za 14 dana; Hidrometeorološka i solunarna prognoza od 1. do 14. septembra; Vodostanje i temperatura voda; Izlazak i zalazak sunca

NA VODI: Letnji lov štuke na šedove na Drini

AKTUELNO: Kako po najvećoj vrućini uspešno pecati babušku na fider usred dana

PRAKSA: Tradicionalna kostolačka varijanta vertikalnog džigovanja

NA VODI: Na jednom mestu na Tamišu se redovno love klen i mrena!

ŠARAN: Uspela proba Mrak Carp Bojlija

ŠARAN: Začepljena raketa

ŠARAN: Prvi »Karp fider kup« na jezeru u Barandi

PARADA ULOVA

AKTUELNO: Kako uspešno varaličariti klena na malim rekama, krajem leta

AKTUELNO/NA VODI: LETNJI LOV ŠARANA NA SAVI

AKTUELNO: I TO SE DOGAĐA – ŠTUKA NA FIDER!

DOBAR SAVET: Leskovački anker, Mali otvarač usta, Varaličarenje oko plovaka, Kamen u čarapi

PRAKSA: Ekstremna varijanta – fiderom na kapitalne amure

NA VODI: Tridesetsedam nezaboravnih dana na jezeru Sen Kasijen

MUŠIČARENJE: Mala škola vezivanja – Magnum zonker

PRAKSA/PRIBOR: Hit – svimbejti, višedelne varalice sa kljunom ili bez njega

NA VODI/REVIRI: Letnji ribolov na jezeru Gazivode

NA VODI/ REVIRI: Jezero Duboki Potok, od sjaja do očaja

AKTUELNO: Intervju sa Mariom Molinarijem, selektorom italijanske fider reprezentacije

IZ SVETA: Trodelac Greys Greyflex Bait; Mašinice Balzer Alegra Mini; Nash Monster Squid Black bojliji, Kašike Delalande Adrenalium; Sak Fox Warrior Safety Weigh Sling; Vegler Cralusso Arrow

MORE: Noćni ribolov sa obale

AKTUELNO: Letnje somovsko ludilo na Južnoj Moravi

IZVEŠTAJI SA RIBOLOVNIH TERENA: Apatin, Sombor, Sivac, Čurug, Bačka Palanka, Sremska Mitrovica i okolina, Novi Sad, Koviljski rit, Titel, Ruma, Kikinda, Vršac, Lukićevo, Kovin, Pančevo, Sakule, Baranda, Opovo, Sefkerin, Beograd, Mladenovac, Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište, Rabrovo, Žabari, Kragujevac, Svilajnac, Srednje Pomoravlje, Kruševac, Kraljevo, Šabac, Loznica, Ljubovija, Bajina Bašta, Timočka i Negotinska krajina, Đerdap, Niš, Leskovac, Pirot, Vlasinsko jezero.

 
Sačuvana

Vlada Tadic

 • Mladičar
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 5,722
Odg: Ribolov
« Odgovor #14 poslato: 31 Avgust 2011, 21:05:53 »

LETNJI LOV ŠTUKE NA DRINI NA ŠEDOVE

U debeloj 'ladovini

 

Autor: Vlada Tadić

 

Za vreme tropskih vrućina, kada se površinski slojevi vode značajnije zagreju, krupnija štuka u Drini zaposeda duboke virove, a manji primerci se i tada vrzmaju po plicacima, pružajući zanimaciju manje ambicioznim ribolovcima. Do prošle godine sam u takvim okolnostima veće štuke dobijao na dubokoroneće voblere, uglavnom uzgredno, jureći soma.

ALI, VELIKA POPLAVA iz decembra prošle godine, u značajnoj je meri promenila uslove za pecanje na Drini. Obala se na mnogim mestima obrušila, veliko kamenje je podivljala reka kotrljala kao vetar lopte od zgužvanog papira, a brojna velika debla završila su zaglavljena i nagomilana u limanima, skupljajući gomile raznog krša. Tako su stvorena idealna staništa za štuku i soma. »Brku« su skoro potpuno »počistili« strujaroši, pa ga u donjem toku maltene ne vredi ni tražiti, dok štuke ima, ali je lov te ribe dubokoronećim voblerima, u gore pomenutom kršu veoma skup sport. Da se po pecanju otkine i samo jedan dobar dubokoronac, koji sada košta oko 10 evra, pa bi malo kome bilo svejedno, ali kada stvari krenu loše, za čas se može ostati bez nekoliko komada, a to itekako »boli po džepu«. Zato sam još od proleća okrenuo novi list... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 279-)

Malo sam i ja svrljao  smiley008 smiley008 smiley002
Sačuvana

Vlada Tadic

 • Mladičar
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 5,722
Odg: Ribolov
« Odgovor #15 poslato: 29 Septembar 2011, 21:42:10 »

SADRŽAJ RIBOLOVA BR. 281

 

AKTUELNO: 7 saveta za 14 dana; Hidrometeorološka i solunarna prognoza od 29. septembra do 12. oktobra; Vodostanje i temperatura voda; Izlazak i zalazak sunca

NA VODI: Lov babuške i šarana na Galovici kod Novog Beograda

PRAKSA: Noćno varaličarenje na urbanizovanim lokacijama

PRAKSA/AKTUELNO: Lov štuke na četiri vrste hibrida dobijene ukrštanjem varalica različitih karakteristika

ŠARAN: Dva vikenda na jezeru Belarija

ŠARAN: Male tajne uspešnih – oguljeni bojli i tigrov orah

PARADA ULOVA: Dva bovanska dvometraša

DOBAR SAVET: Čuvanje svežeg hleba i pravilno pravljenje ruže za skobalja

PRAKSA: Ciljani lov bodorki i crvenperki fider tehnikom

NA VODI: Šaran na bojli, som na šarana

NA VODI: Varaličarenje basa na tipično američki način

MUŠIČARENJE: Mala škola vezivanja – Crna kamenjarka

NA VODI: Slobni drugi som; Žuti som – treći put

PRAKSA: Tajne uspešnih fideraša – lako i teško hranjenje

NA VODI/AKTUELNO: Ciljani lov šarana i krupne babuške fider tehnikom na Tamišu

REVIRI: Rasina od Bivolja do ušća u Zapadnu Moravu

NA VODI: Carp Feeder kup Baranda 2011

AKTUELNO/PRIBOR: Šta izlagači spremaju za LORIST; Najatraktivniji proizvodi na Formax godišnjoj mega akciji

IZ SVETA: Prilagodljiva futrola Prologic; Profi Blinker Halligalli/Verticalli; vobler Storm Deep Rattlin Flat Wart; mašinica Quantum Vex; Šarandžijski duksevi Hotspot

IZVEŠTAJI SA RIBOLOVNIH TERENA: Apatin, Sombor, Sivac, Čurug, Sremska Mitrovica i okolina, Novi Sad, Koviljski rit, Titel, Ruma, Kikinda, Lukićevo, Kovin, Pančevo, Sakule, Baranda, Opovo, Sefkerin, Beograd, Mladenovac, Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište, Rabrovo, Žabari, Kragujevac, Svilajnac, Srednje Pomoravlje, Kruševac, Kraljevo, Šabac, Čačak, Valjevo, Loznica, Ljubovija, Bajina Bašta, Timočka i Negotinska krajina, Đerdap, Niš, Leskovac, Pirot, Vlasinsko jezero.

Sačuvana

Vlada Tadic

 • Mladičar
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 5,722
Odg: Ribolov
« Odgovor #16 poslato: 08 Novembar 2011, 22:27:40 »

Odštampan Ribolov br. 284

SADRŽAJ RIBOLOVA BR. 284

 

AKTUELNO: 7 saveta za 14 dana; Hidrometeorološka i solunarna prognoza od 10. do 22. novembra; Vodostanje i temperatura voda; Izlazak i zalazak sunca

NA VODI: Ciljani lov protfiša na voblere sredinom jeseni na Tamišu

PRAKSA: Jesenji lov bele ribe dubinskim metodom na Južnoj Moravi

NA VODI: Jedan od nas – Vojislav Stefanović, Moderni šarandžija starog kova

ŠARAN: Ulov koji se pamti – novi rekord Garaškog jezera

ŠARAN: DD Bait promo vikend na zrenjaninskoj Peskari

PARADA ULOVA: Trofeji sa barske stolice

DOBAR SAVET: Držač za predveze; Peglanje najlona; Kićanka za trokrake

PRAKSA: Pravo vreme za lov mrene na našim rekama

NA VODI/AKTUELNO: Jesenji lov štuke na kedere i varalice na Obedskoj bari

NA VODI: Lov krupne deverike fider tehnikom na jezeru Ada Ciganlija

NA VODI: Smuđijada SM 2011; Monarch-Dok kup; Kruševačka štukijada; Varaličarski kup Bovan 2011, Novosadski fider kup

AKTUELNO/NA VODI: Večernji lov smuđa džigovanjem na keju u Velikom Gradištu

REVIRI: Vrmdžansko jezero

PRAKSA/AKTUELNO: Ultralako varaličarenje: Jesenji lov jezerskih bandara

NA VODI: Misteriozni nestanak najdraže kutije sa voblerima

IZ SVETA: Mašinica D.A.M. Quick Mad 5500 FS; Rapala Visiongear; Mekana JRC raketa; Strike Back spinerbejt; Struna Berkley Nanofil; Udica Mustad Kevin Van Dam Grip Pin

MORE: Kako uspešno sondirati morsko dno sa obale

IZVEŠTAJI SA RIBOLOVNIH TERENA: Okolina Subotice, Apatin, Sombor, Sivac, Bački Petrovac, Čurug, Sremska Mitrovica i okolina, Novi Sad, Koviljski rit, Titel, Ruma, Kikinda, Lukićevo, Kovin, Pančevo, Sakule, Baranda, Opovo, Sefkerin, Pančevački rit, Beograd, Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište, Rabrovo, Žabari, Kragujevac, Svilajnac, Srednje Pomoravlje, Kruševac, Kraljevo, Šabac, Aranđelovac, Čačak, Valjevo, Loznica, Zvorničko jezero, Ljubovija, Bajina Bašta, Timočka i Negotinska krajina, Đerdap, Niš, Leskovac, Pirot, Vlasinsko jezero.


Sačuvana

Vlada Tadic

 • Mladičar
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 5,722
Odg: Ribolov
« Odgovor #17 poslato: 08 Novembar 2011, 22:29:03 »

I TO SE DOGAĐA: MISTERIOZNI NESTANAK NAJDRAŽE KUTIJE

Kap u panonskom moru

 

Autor: Vladan Stojićević Vale

 

Imao sam utisak da mi je brat Milan tog oktobarskog popodneva pročitao misli kada je predložio da na nekoliko sati izađemo na Dunav i probamo da uhvatimo nekog smuđa, jer je vreme bilo idealno za ribolov i samo sam čekao povod da izađem na vodu.

– Prvo ćemo džigovima da obradimo nekoliko »mojih« panjeva oko Stojkove ade, a pred veče ćemo probati na voblere – rekao sam mu, dok smo unosili pribor u čamac.

Iako smo bili uporni, na varalice od meke gume nismo imali ni udarac, pa sam pažljivo posmatrao vodu, ne bih li uočio neki trag površinske aktivnosti kedera. Malo pre nego što je sunce zašlo za horizont, predložio sam da odemo do potopljenog šlepa, nedaleko od ušća Gajačkog dunavca i tu probamo da lovimo voblerima. Taj davno potonuli brod je većim delom zasut muljem i peskom, pa su kačenja varalica veoma retka, a u njegovoj neposrednoj blizini je duboki kanal, prokopan kako bi brodovi koji prevoze ugalj iz kovinskog rudnika mogli da ulaze u dunavac. Ivice tog kanala za smuđa po svemu sudeći predstavljaju zamenu za prirodne brežine, tako da bi ga ovde sigurno bilo u ogromnim količinama da nije strujaroša.

Voda je bila spora i izuzetno bistra, pa sam rekao Mikiju da uzme neki model u prirodnom dekoru. On je već usavršio tehniku džigovanja, ali još nije uhvatio smuđa na vobler, pa sam mu strpljivo objašnjavao kako da drži štap i vodi varalicu idealnom putanjom. Pažljivo je pratio moja uputstva i uskoro je na dubokoroneći Reef Runner Rip Shad uhvatio lepog smuđa, od oko 1,5 kg. Ohrabren ulovom, nastavio je da zabacuje, ali se u narednih sat i po više ništa nije desilo. Iako sam na osnovu višegodišnjeg iskustva na ovom mestu bio gotovo siguran da ovog puta nećemo više ništa uloviti, nisam žurio kući, već sam uživao gledajući svog brata kako peca. Kutiju sa 17 najlovnijih voblera sam stavio preko svih ostalih i na svakih desetak zabačaja menjao sam varalicu, u nadi da ću ipak pronaći dobitnu... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 284-)
Sačuvana

Vlada Tadic

 • Mladičar
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 5,722
Odg: Ribolov
« Odgovor #18 poslato: 07 Decembar 2011, 08:55:44 »

SADRŽAJ RIBOLOVA BR. 286

SADRŽAJ RIBOLOVA BR. 286

AKTUELNO: 7 saveta za 14 dana; Hidrometeorološka i solunarna prognoza od 8. do 21. decembra; Vodostanje i temperatura voda; Izlazak i zalazak sunca

AKTUELNO: Zimski lov bele ribe na Savi u Beogradu

PRAKSA/AKTUELNO: Mobilni pristup u zimskom lovu štuke na kedera i balerinu

PRAKSA: 10 saveta za ciljani lov krupnih riba fider tehnikom

PARADA ULOVA

NA VODI: Lov štuke krajem jeseni i početkom zime na vojvođanskim stajaćicama

DOBAR SAVET: Torba sa postoljem; Hlebne kockice za babušku

PRAKSA: Fideraške dileme – hranilica sa gumom ili bez nje

NA VODI/AKTUELNO: Počela puna sezona na Ibru kod Kraljeva; Zimski režim ribolova na kraljevačkom delu RP Srbija Jugozapad

NA VODI: Reportaža iz Vestervika – evropske štukaroške prestonice

PRAKSA: Ekstremna varijanta – lov bucova u izrazito jakoj vodi

AKTUELNO/NA VODI: Lov mrene na reci Bosni kod Doboja

PRAKSA/AKTUELNO: Kako se pravilno priprema ribolovni hleb

AKTUELNO: Ciljani lov smuđa na Velikoj Moravi kod Varvarina

REVIRI: Velika Morava kod Žabarskog mosta

NA VODI: Rezime mušičarsko-klenaroške sezone na rekama južne Srbije

IZ SVETA: Prilagodljiva Behr hranilica; Grickalica sa otvaračem; Novi Dynamite Baits bojliji; Ilba leptiri, Rapala Charge'N Glow – »solarijum« za varalice; Patagonia Men's Merino 2 Crew Top

MORE: Moderni lov lignji sa obale

IZVEŠTAJI SA RIBOLOVNIH TERENA: Okolina Subotice, Apatin, Sombor, Sivac, Bački Petrovac, Čurug, Sremska Mitrovica i okolina, Novi Sad, Koviljski rit, Titel, Ruma, Kikinda, Lukićevo, Kovin, Pančevo, Sakule, Baranda, Opovo, Sefkerin, Pančevački rit, Beograd, Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište, Rabrovo, Žabari, Kragujevac, Svilajnac, Srednje Pomoravlje, Kruševac, Kraljevo, Raška, Šabac, Aranđelovac, Čačak, Valjevo, Loznica, Zvorničko jezero, Ljubovija, Bajina Bašta, Timočka i Negotinska krajina, Đerdap, Niš, Leskovac, Pirot.


Sačuvana

Vlada Tadic

 • Mladičar
 • *
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 5,722
Odg: Ribolov
« Odgovor #19 poslato: 20 Decembar 2011, 21:04:07 »

ODŠTAMPAN RIBOLOV BR. 277/278

Sadržaj Ribolova br. 277/278

AKTUELNO: 5 saveta za 28 dana; Hidrometeorološka i solunarna prognoza; Vodostanje i temperatura voda; Izlazak i zalazak sunca

PRAKSA/AKTUELNO: kako u hladnoj i plitkoj vodi uhvatiti štuku usred potopljenog granja

PRAKSA: Varaličarenje štuke i bandara na zrenjaninskoj peskari Čepe

AKTUELNO: Zimski lov štuke na kedera na Mrtvom Čiku kod Svetićeva

AKTUELNO/NA VODI: Lov bele ribe na plovak na Savi kod Beograda

PRAKSA: Beli luk i kukuruz za tamiške ciprinide; Fideraške dileme: Kakve metod hranilice koristiti; Šaranske montaže: Nemrseća

PARADA ULOVA

NA VODI: Jedan od nas – Uporni vobleraš

DOBAR SAVET: Držač za telefon; Kuvani orah; Gumice od čarapa

PRAKSA: Iskustva uspešnih: Kako odabrati i kombinovati hrane za lov na fider

NA VODI: Zimski lov šarana na stajaćoj vodi

AKTUELNO: Mini reportaža – decembarski lov bele ribe na jezeru Ćelije

NA VODI: Ulov koji se pamti – moravski smuđa od 7,27 kg

MUŠIČARENJE: Mala škola vezivanja – jednodnevka u poslednjem stadijumu

AKTUELNO/NA VODI: Lov skobalja, mrene i klena u zimovnicima na području Malog Zvornika

AKTUELNO: Decembarski lov mladice na Drini

PRAKSA: 10 saveta za uspešan zimski lov bele ribe na jezerima i barama

REVIRI: Batušinačke bare

NA VODI: Vrsni smuđaroš iz Titela sezonu završio uhvativši orijaša od 7,7 kg

NOVOGODIŠNJI IZLOG: Čime biste mogli da se častite za novu godinu

IZ SVETA: Štap Greys Prodigy TX Specijalist Feeder; Mašinica Shimano Aernos; Mašinica Prowess Insider 8008 FD; Kordina burgija za narezak; Ribolovačke rakije; petodelni varaličarac Balzer Adrenalin Speed Stick 135 TX

MORE: Troling – tehnika kojom se love najkrupniji predatori Jadrana

USPOMENE SA PECANJA: Drinski šarani

SAVA KOD KUPINOVA: Ribočuvar ili ribokradica?

TAKMIČARSKI RIBOLOV: Rang liste SSRS za 2011.

IZVEŠTAJI SA RIBOLOVNIH TERENA: Subotica, Apatin, Sombor, Sivac, Bački Petrovac, Čurug, Sremska Mitrovica i okolina, Novi Sad, Koviljski rit, Titel, Ruma, Kikinda, Lukićevo, Kovin, Pančevo, Sakule, Baranda, Opovo, Sefkerin, Pančevački rit,...........SLEDEĆI BROJ RIBOLOVA IZLAZI U PETAK 20. JANUARA!

Sačuvana