Ja sa u poslednje vreme od kad je pocela ova rasprava malo procunjao i raspitao se u vezi problema sa kojima se srecemo i za koje vaze oprecna misljenja.
Ovako ,Aceton pare su otrovne ali samo u velikoj kolicini jako retko i kod profesionalno izlozenih dolazi do trovanja.
Prasina ,moze izazvati alergiske reakcije (kao i skoro sve sup[stance sa kojima se svakodnevno srecemo ) al to nemozete izbeci nikako ako ste skloni ,ali sto se tice kumuliranja prasine od drveta u plucma to mozete zaboraviti potpuno netacno i ako je covek zdrav i dise na nos nista apsolutno ne dospeva do pluca.
Lakovi na Nitro bazi ,opasni otrovi i zagadjivaci ako se popiju ili dospeju u vodotokove pare stetne i treba ih izbegavati u dobro provetrenoj prostoriji koncentracija je tako niska da je zanemarljiva .
Olovo ,olovne pare su otrovne ,elementarno olovo nije ,akutna trovanja su retka hronicna traze jako dugu izlozenos da bi doveli do patoloskog procesa .
Epoksi smole ,B komponenta je toksicna ali u velikim kolicinama .
Sto se tice zastite ,razne maske dobro dodju ,ako se farba velika kolicina i cesto preporucuje se upotreba hauba ili raznih ventilatora ,za sve ostalo je dovoljno biti napolju ili u dobro provetrenoj prostoriji i neudisati direktna isparenja .
Sve ostale preventivne ,tipa mleko razni napici zaboraviti ,moze neskodi ali sto se tice zastite nema ama bas nikakvog veceg efekta od vode ,u proslosti su se mleku pridavala cudotvorna dejstva medjutim nije tako ,ono je hranljivo i zdravo ali nema neki antidotni efekat ,to je stvar nase kulture pijenja mleka u drugim kulturama se za to koristi maslinovo ulje (u Rimu su kod sumnje na trovanje pili maslinovo ulje) .
Sve zavisi od toga koliko radimo ,ako neko pravi za sebe pedesetak voblera godisnje potpuno je bezbedan ,ako radi na veliko trebao bi da obrati paznju na mere zastite ,danas bar zastitnih maski ima ,ako je neko osetljiv ili alergican na neku od ovih supstanci a nemoze da je izbegne rukavice i maska su od velike pomoci .
Postoji izreka da je
razlika izmedju Leka i otrova u kolicini 
cak i voda (zdrava izvorsa ) moze otrovati na smrt ako se popije 4-5 L od jednom ,naravno mladi organizam je daleko osetljiviji na dejstvo stetnih agenasa pa imajte to u vidu .
Sve supstance koje mi koristimo su POTENCIJALNO opasne ali ako se rukuje pravilno ,ta opasnost se smanjuje na minimalnu ,da su toliko opasne nebi bile dostupne u na svakom cosku (ljudi neradite sa osiromasenim uranijumom )
Samo jednu paralelu za kraj i ja se vise necu ulaziti u diskusiju na ovoj temi ,dim cigarete ima 3000 stetnih supstanci od toga su 70 dokazano kancerogene ,najbolji i najskuplji duvan raste na poljima koja su radioaktivna i bogata Uranijumom ,u cigaretu se dodaje i PVC a ni olovo nije retko ,i sve to KONCENTROVANO se unosi direktno u pluca i koji procenat pusaca oboli od raka ?
Mislim da sam dovoljno strucan da napisem ovo a i raspitao sam se podrobno ,nezelim da neko svati da je bezopasno ,NIJE ali ocu da kazem da se zbog raznoraznih laickih tumacenja stvara fama i plase ljudi pezpotrebno ,nezelim da ulazim u razloge toga ali sve sto sam napisao je naucne ciljenice a na nama je da stvorimo svoje misljenje i nacin ophodjena prema tome