Autor Tema: ZASTITA NA RADU(kod izrade:voblera,silikonaca,metalnih i ostalih varalica  (Pročitano 3067 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

2pike

• Klenaroš
  • *
  • Van mreže Van mreže
Odg: ZASTITA NA RADU(kod izrade:voblera,silikonaca,metalnih i ostalih varalica
« Odgovor #40 poslato: 01 Februar 2012, 02:19:09 »

@uhvati-uzivaj-pusti    Prijatelju, ja sam zdravstveni radnik, majka mi je lekar specijalista, i to sto si napisao prvi put u zivotu cujem... Odakle tebi ta informacija bas me zanima
Sačuvana

2pike

• Klenaroš
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #41 poslato: 09 Mart 2012, 10:44:26 »

Auh, ja i kolega u-u-p (uhvati- ...) smiley007 smo malo razgovarali na tu temu i dosli do jednog neocekivanog i poprilicno logicnog kompromisa. Daklem, u slucaju akutnog trovanja, mleko ne davati mleko vec zvati Hitnu- tacka! To sam zaboravio da napomenem i to je moja velika greska.
U uslovima duge izlozenosti manjim kolicinama toksicnih isparenja i sl- konzumiranje mleka nikako ne moze da skodi, vec samo da koristi... Dokazano u praksi.
Sačuvana

bobitas

• Moderator
  • Somdžija
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #42 poslato: 10 Mart 2012, 23:01:57 »

U Je-ne-a raddio u akumulatorskoj stanici i svaki dan imao sledovanje 1l mleka ili jogurta.Ne znam zasto jerbo nesam iz medecinsku struku,ali da sam imao jesam smiley017 smiley017 smiley017 smiley010
Sačuvana

Mileka

• Štukolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
  • Mileka
« Odgovor #43 poslato: 07 April 2012, 12:46:15 »

Živim u garsonjeri pa tu i pravim voblere. Od hemije koja može da me truje koristim aceton, bodysoft(ranije bodyfiber) i lak za čamce. Celuloid i lak za čamce (kada nanesem naravno) sušim voba na radijatoru pored prozora, koji nije uvek otvoren :( a kada popunjavam kanal, popunim i izbacim na balkončić dok se ne osuši i to je to... Šta mislite moram li da obratim pažnju, odnosno da menjam mesto sušenja voblera i popunjavanja kanala sa obzirom da i jedem i spavam i sve radim u jednoj prostoriji?  smiley012
Sačuvana
Današnjem čoveku nije problem oprostiti neuspeh. Problem je oprostiti mu uspeh...

Aca S

• Zelenkaroš
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #44 poslato: 07 April 2012, 14:34:53 »

Moraš. Sve ti gore piše. A što se tiče mleka, pre vojske sam radio u gumarskoj industriji i dobijali smo mleko u neograničenim količinama. Ali neki su više voleli rakiju i pivo. U vojsci sam bio abehajac i tamo smo, starešine i mi vojnici, dobijali mleko. Ponekad smo čak pili i neki rastvor joda (zbog zračenja). Sve to preventive radi. I u narodu se veruje da se otrovanom licu ili životinji treba davati mleko i slanina (bela) kao protiv otrov. Ja verujem da ko radi sa toksičnim materijalima treba redovno da pije mleko. A ko ne može da pije mleko neka jede belu slaninu i pije šta hoće  smiley002
Sačuvana

Mileka

• Štukolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
  • Mileka
« Odgovor #45 poslato: 07 April 2012, 14:59:55 »

Hvala na odg  smiley010
Pročitao sam ja sve i ovde i na drugim mestima (sajtovima) ali se nekako u prvi plan stavljaju epoksi smole, prašina od brušenja, olovo, a ja toga nemam (možda samo malo prašine od šmirgle, ali ti je 0 naspram tocila), pa rekoh da pitam nekako mi deluje aceton i lak za čamce laka kateogrija koja ako je sama nije strašna, nego u kombinaciji sa gore pomenutim da pravi problem...
A bez mleka ja ne mogu da funkcionišem, litru dnevno moram popiti (možda i preterujem ali mi jako prija) tako da možda mi je spas u tome  smiley008  Šta sada da radim, moram da razmislim, ako nišra da improvizujem neku kutiju pa u njoj da sušim voblere, ili da ih obesim u kupatilo i uključim ventilator da odlvači kroz ventilaciju, ili možda čak da montiram nešto na ventilaciju da stavim kutiju i da tako šljaka  smiley013
Sačuvana
Današnjem čoveku nije problem oprostiti neuspeh. Problem je oprostiti mu uspeh...

hucho marko

• Administrator
  • Mladičar
  • *
  • Van mreže Van mreže
  • r
« Odgovor #46 poslato: 07 April 2012, 16:47:32 »

Ja sa u poslednje vreme od kad je pocela ova rasprava malo procunjao i raspitao se u vezi problema sa kojima se srecemo i za koje vaze oprecna misljenja.
Ovako ,Aceton pare su otrovne ali samo u velikoj kolicini jako retko i kod profesionalno izlozenih dolazi do trovanja.
Prasina ,moze izazvati alergiske reakcije  (kao i skoro sve sup[stance sa kojima se svakodnevno srecemo ) al to nemozete izbeci nikako ako ste skloni ,ali sto se tice kumuliranja prasine od drveta u plucma to mozete zaboraviti potpuno netacno i ako je covek zdrav i dise na nos nista apsolutno ne dospeva do pluca.
Lakovi na Nitro bazi ,opasni otrovi i zagadjivaci ako se popiju ili dospeju u vodotokove pare stetne i treba ih izbegavati u dobro provetrenoj prostoriji koncentracija je tako niska da je zanemarljiva .
Olovo ,olovne pare su otrovne ,elementarno olovo nije ,akutna trovanja su retka hronicna traze jako dugu izlozenos da bi doveli do patoloskog procesa .
Epoksi smole ,B komponenta je toksicna ali u velikim kolicinama .
Sto se tice zastite ,razne maske dobro dodju ,ako se farba velika kolicina i cesto preporucuje se upotreba hauba ili raznih ventilatora ,za sve ostalo je dovoljno biti napolju ili u dobro provetrenoj prostoriji i neudisati direktna isparenja .
Sve ostale preventivne ,tipa mleko razni napici zaboraviti ,moze neskodi ali sto se tice zastite nema ama bas nikakvog veceg efekta od vode ,u proslosti su se mleku pridavala cudotvorna dejstva medjutim nije tako ,ono je hranljivo i zdravo ali nema neki antidotni efekat ,to je stvar nase kulture pijenja mleka u drugim kulturama se za to koristi maslinovo ulje (u Rimu su kod sumnje na trovanje pili maslinovo ulje) .
Sve zavisi od toga koliko radimo ,ako neko pravi za sebe pedesetak voblera godisnje potpuno je bezbedan ,ako radi na veliko trebao bi da obrati paznju na mere zastite ,danas bar zastitnih maski ima ,ako je neko osetljiv ili alergican na neku od ovih supstanci a nemoze da je izbegne rukavice i maska su od velike pomoci .
Postoji izreka da je razlika izmedju Leka i otrova u kolicini smiley017 cak i voda (zdrava izvorsa ) moze otrovati na smrt ako se popije 4-5 L od jednom ,naravno mladi organizam je daleko osetljiviji na dejstvo stetnih agenasa pa imajte to u vidu .
Sve supstance koje mi koristimo su POTENCIJALNO opasne ali ako se rukuje pravilno ,ta opasnost se smanjuje na minimalnu ,da su toliko opasne nebi bile dostupne u na svakom cosku (ljudi neradite sa osiromasenim uranijumom )

Samo jednu paralelu za kraj i ja se vise necu ulaziti u diskusiju na ovoj temi ,dim cigarete ima 3000 stetnih supstanci od toga su 70 dokazano kancerogene ,najbolji i najskuplji duvan raste na poljima koja su radioaktivna i bogata Uranijumom ,u cigaretu se dodaje i PVC a ni olovo nije retko ,i sve to KONCENTROVANO se unosi direktno u pluca i koji procenat pusaca oboli od raka ?
Mislim da sam dovoljno strucan da napisem ovo a i raspitao sam se podrobno ,nezelim da neko svati da je bezopasno ,NIJE ali ocu da kazem da se zbog raznoraznih laickih tumacenja stvara fama i plase ljudi pezpotrebno ,nezelim da ulazim u razloge toga ali  sve sto sam napisao je naucne ciljenice a na nama je da stvorimo svoje misljenje i nacin ophodjena prema tome  smiley010

Sačuvana
Nije najveća budala onaj koji ne umije da čita, nego onaj koji misli da je sve ono što pročita istina

Mileka

• Štukolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
  • Mileka
« Odgovor #47 poslato: 07 April 2012, 17:18:41 »

Mare, hvala na ovom iscrpnom odgovoru  smiley010 smiley010  Ja sam i mislio da nije jako strašno to što napravim jedan vobler nedeljno, nekada i u dve nedelje. Treba možda imati neku zaštitu ali to je subjektivno i zavisi od samog organizma  smiley010  bar na extra male količine...
Sačuvana

bobitas

• Moderator
  • Somdžija
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #48 poslato: 07 April 2012, 19:44:01 »

Ma jeste opasno,ALI.... ova tema i ideja za istu je pokrenuta najvecim delom iz tog razloga da bi se formirala neka KULTURA ZASTITE U TOKU PROIZVODNJE VOBLERA I OSTALIH STVARCICA  vezanih za iste.
Licno sam pusac jedno 30 godina i ostavljam redovno cigarete,ali ih opet redovno svaki dan kupujem i pored toga sto znam kakav cirkus je unutra.
Pravim vobove od 95-96 i udahnuo sam mnoooogo svacega,ali se ukenjam svaki put kada potapam 20-30 ili 100 komada.
Resio sam jednim dobrim delom ventilaciju tu gde radim,ali uvek ima onih par komada kojim se igram i potapam ih bez ventilacije -I SMRDE.
Misljenja sam da sve,ali bas sve sto izaziva neugodan osecaj ili onaj grc u nosu i grlu treba uzeti(odnosno koristiti) sa velikim oprezom-nismo mi bez razloga tako napravljeni da refleksno reagujemo.
Takodje je istina (a to sam vec negde napisao)Da se svi mi nekada navucemo na miris celuloida i potrepstina kojima pravimo te nase stvarcice.
Oni nesrecni klinci koji duvaju lepak su jasni pokazatelji koliko su stetna isparenja-njima nesrecnicima mozak jednostavno sagori posle nekog vremena duvanja lepka ili farbi raznoraznih.
Nadam se da svi znaju da se nervne celije NE OBNAVLJAJU,A I KADA SE TO DESAVA VEZE IZMEDJU NJIH SE NE MOGU PRAVILNO OBNOVITI I OSTECENJE JE TRAJNO(IZ KNJIGE MANIPULIRANJE MOZGOM)
Dakle stete ima,a koga ce zakaciti pitanje je
smiley023 smiley023 smiley023
Zastita je vrlo vazna.
Rekao bih jos i to da se strankinje karaju pravo i da je u Zaostrogu u kampu svaku noc drugu jebav'o...(nisam mogao da odolim setih se starih stihova smiley007 smiley007 smiley007 )
Rekao bih jos i to da je u manjem prostoru koncentracija stetnih gasova i isparenja mnogo veca(znate kad prdnete pod jorgan ili cebe i kada je to na otvorenom prostoru smiley007 smiley007 smiley007 )Pa eto Mileka razmisli da provetravas sto cesce smiley017 smiley017 smiley017
Sačuvana

tommylee

• Član Administracije
  • Mladičar
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #49 poslato: 07 April 2012, 19:49:17 »

Uča je to plastično dočarao  smiley007   smiley006
Sačuvana
Prvi mušičar u Zvorniku

2pike

• Klenaroš
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #50 poslato: 12 April 2012, 17:06:26 »

Ok, Marko, kontam ja tvoju poentu, niko se nece smrtno otrovati dok uradi 5-10 voblera. Ali isto tako cisto sumnjam da si pitao strucnjake koliko je stetno provoditi po nekoliko sati dnevno u prostoriji sa isparenjima, i to vise godina.  Dalje, znam pouzdano za bar dva slucaja akutnih trovanja nitro bojama i razredjivacem, do kojih je doslo pri farbanju voblera. Zadnje dve godine redovno dobijam glavobolje cim pomirisem bilo sta na bazi nitra, poliuretana, uretana i slicnog, verovatno od male toksicnosti istih. Dalje, cisto sumnjam da je neko od tih ljudi koje si pitao upoznat koja je razlika izmedju piljevine od balze i nekog drugog drveta. Prasina od balze je laka, leti i talozi se danima nakon rada. To znaci da je u medjuvremenu letuckala po prostoriji i da smo je udisali svo vreme. Dalje, epoksi, vec nakon lepljenja par desetina pakti, pocinje da me boli glava i da osecam blagu "izmestenost" u vremenu i prostoru. Dok lepimo pakte, uvek nam je vobler (pa time i lepak) jako blizu nosa, sto ce reci da udisemo poprilicnu kolicinu isparenja. I na kraju, ovde se vecinom MLADI ljudi uce da prave voblere, a mladi organizmi su mnogo osetljiviji na dejstvo toksina i kancerogena, a da ne spominjem da ce neko mozda jos ohohoho dosta godina praviti voblere i da ce jako dugo raditi sa svim ovim supstancama.
Sto se mleka tice, nek bude moj savet "zastareo" i netacan, mada i dalje tvrdim da moze vise da koristi nego da skodi.
Sto se acetona tice, ja vec rekoh da je manje toksican od vecine ostale hemije, i da je bolje raditi sa njim nego sa nitrom.
Sve u svemu, i dalje tvrdim da se maksimalno treba drzati mera zastite...
Sačuvana

Rijeka Drina List Ribolov Musicar Varalicar.rs