Kada ste vec isekli drvo na zeljene dimenzije sledi gruba obrada.Od alata vecina koristi nozice,skalpele,dleta,brusilice....
Marko vec napisa i to je vec ranije pominjano da je najbolje napraviti dodatak za palac i prste koji su izlozeni povredjivanju.
Najoptimalnije resenje za to bi bio kozni naprstak koji bi fino upijao potencijalne povrede kod bezanja nozica.
Video sam nedavno takvih nekoliko kod mojih suraka koje oni koriste da zastite prste kod varenja okvira za naocare,ali je ta koza tanka da bi izdrzala nalet ostrog skalpela.Mnogi prave takve naprstke od papira koji smotaju nekoliko puta,zalepe lepljivom trakom,da fiksiraju i onda preko toga izolir trakom deblji sloj okolo tako da papir trpi nozic umesto prsta.
Kada su u pitanju dleta tu treba biti posebno oprezan jer se drvo "napada" vecom silom,a povrsina secenja je manja i ta sila se mnogo jace prenosi i time su moguce povrede ozbiljnije.
Nisam siguran kako smanjiti mogucnost povrede osim da se radi "OD SEBE"(dodajte informacije)
Sto se tice brusilice,citav je serijal mogucih vrsta od Dremelke,Einhell i slicnih mikromotora do stubnih brusilica u uradi sam izradi ili kupovnih...Najvaznije je reci da bi na brusilici trebalo da koristite sto kvalitetnije dodatke,ako ne znate kako da napravite sami razlicite brusne ploce.I ovde su potrebne zastitne naocare kao i veoma vazan element,a to je ZASTITNA MASKA zbog veeeeelike kolicine prasine koja se pojavljuje tokom rada i disajni organi su izlozeni udisanju tih sitnih cestica.
Kada sam poceo da radim brusilicom,prvo sam polirao neke mesingane plocice(off topic).Nakon nekoliko komada primetio sam peckanje u nosu,a posle dvadesetak vise nisam mogao da izdrzim

.Pecenje je bilo nenormalno,odem u kucu i istresem nos,a tamo cirkus

,da ne opisujem detalje

.
Od tada kad god radim sa brusilicom turi masku na njusku i polako.Maske su one obicne,ali pomazu sjajno.Uskoro cu kupiti onu kvalitetnu sa dodatim filterima i onda sam miran i za brusenje i za zastitu i farbanje.
Nastavak sutra uvece...Laku noc.