Autor Tema: ZASTITA NA RADU(kod izrade:voblera,silikonaca,metalnih i ostalih varalica  (Pročitano 3068 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

bobitas

• Moderator
  • Somdžija
  • *
  • Van mreže Van mreže

ZASTITA NA RADU(kod izrade:voblera,silikonaca,metalnih i ostalih varalica)

Sta reci svi koji su ikada uzeli nozic,skalpel ili drugo secivo zna koliko fatalan moze da bude ishod rada sa istim alatom.
Namera ove teme je da prenesete/prenesemo svoja iskustva kao i damo odgovarajuce savete kod bavljenja ovim finim HOBIJEM,POSLOM ili kako god to nazvali.
Niz hemijskih preparata koje koristimo su veoma stetni za upotrebu i ako se ne koriste odgovarajuce mere zastite mogu vrlo lose da se odraze na nase zdravlje i da izazovu vrlo ozbiljne posledice.
Tema bi trebalo da obuhvati i prirucna pomagala,kao i kupovna koja su ponekad jedini izbor.
Takodje bi bilo odlicno da podelimo svoja saznanja o tome gde najjeftinije kupiti ove cuvare naseg zdravlja.

Za uvod toliko,pa da pocnemo... smiley010

Ps.Zamolio bih kolege koji zele da ucestvuju da barem na pocetku pratimo neku hronologiju pravljenja varalica,znaci od donosenja drveta pa dalje kako tece proces rada.Hvala.

Sačuvana

hucho marko

• Administrator
  • Mladičar
  • *
  • Van mreže Van mreže
  • r
Odg: ZASTITA NA RADU(kod izrade:voblera,silikonaca,metalnih i ostalih varalica
« Odgovor #1 poslato: 08 Decembar 2010, 00:32:10 »

Za noziece necu da se mesam poseko sam se tolko puta da je to strasno smiley018 ,doduse sad redje jer sam napravio jedan dodatak kao naprstak za palac od gaze i sad deljem tako sto guram od sebe a ne prema sebi,al opet se zanesem pa ostar deo skalpela (hiruskog ) mi se neretko zabije u kaziprst leve ruke i neosetim samo krv po vobleru,ja neznam dal je i jedan ostao ne obelezen sa DNA smiley007 smiley007 smiley007 smiley007

A i imao sam pehova i sa olovom ,u vlazan gipsani kalup sam jednom nasuo olovo ,e to je tebalo snimiti ,gejzir vrelog olova,sreca nije odleteo na mene.

A onaj sugavi plastisol se prosuo mom drugu na ruku ,opekotine 2 stepena uzas cela saka.

A sto se tice udisanja koje kakvih isparenja i zastite zdravlja ,ja mislim da ko o tome vodi racuna ovaj hobi treba da zaobidje smiley017 ,sto bi moja majka rekla :,,sine jel ima sta smrdljivo da ti nisi doneo u kucu" smiley012 smiley007 smiley007 smiley007 smiley007 smiley007
Sačuvana
Nije najveća budala onaj koji ne umije da čita, nego onaj koji misli da je sve ono što pročita istina

bobitas

• Moderator
  • Somdžija
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #2 poslato: 08 Decembar 2010, 00:46:25 »

Za pocetak bih rekao DRVO.
Ako koristite drvo kao materijal za izradu svojih varalica prva stvar kod nosenja daske ili grana ili...su odgovarajuce rukavice(po mogucnosti kozne),da biste izbegli zabadanje iverja ili parcica u kozu ruke,kao i manjeg povredjivanja kod prignjecenja itd.

Ako secete cirkularom daske u letvice potrebne su  zastitne naocare koje u masi slucajeva sacuvaju vid i izbegavamo povrede oka.
Sada ih ima kupiti u skoro svakom marketu,ali bih rekao da je potrebno investirati i kupiti one sa "staklom" od LEKSANA ili polikarbonata.Istina je da su skuplja ,ali i mnogo sigurnija(navescu samo podatak da MYTHBASTERS u svojim epizodama kod eksplozija koriste upravo polikarbonat kao najsigurnije sredstvo za zastitu).
Ako nemate takva "stakla" nabavite parce leksana i iskruzite ga pa ubacite u neke "Okvire sa pijace" i time doprinesite svom zdravlju.
Kod rada sa razlicitim rucnim alatom(tipa testere) ne bi bilo lose imati neke stege,"Skrip" ili odgovarajucu spravu koja ce vase prste odmaknuti od mesta rezanja,znaci samo drzite alat i nikakav blizak dodir sa mestom rezanja.
Nastavak sledi ...
Sačuvana

bobitas

• Moderator
  • Somdžija
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #3 poslato: 08 Decembar 2010, 01:45:08 »

Kada ste vec isekli drvo na zeljene dimenzije sledi gruba obrada.Od alata vecina koristi nozice,skalpele,dleta,brusilice....
Marko vec napisa i to je vec ranije pominjano da je najbolje napraviti dodatak za palac i prste koji su izlozeni povredjivanju.
Najoptimalnije resenje za to bi bio kozni naprstak koji bi fino upijao potencijalne povrede kod bezanja nozica.
Video sam nedavno takvih nekoliko kod mojih suraka koje oni koriste da zastite prste kod varenja okvira za naocare,ali je ta koza tanka da bi izdrzala nalet ostrog skalpela.Mnogi prave takve naprstke od papira koji smotaju nekoliko puta,zalepe lepljivom trakom,da fiksiraju i onda preko toga izolir trakom deblji sloj okolo tako da papir trpi nozic umesto prsta.
Kada su  u pitanju dleta tu treba biti posebno oprezan jer se drvo "napada" vecom silom,a povrsina secenja je manja i ta sila se mnogo jace prenosi i time su moguce povrede ozbiljnije.
Nisam siguran kako smanjiti mogucnost povrede osim da se radi "OD SEBE"(dodajte informacije)
Sto se tice brusilice,citav je serijal mogucih vrsta od Dremelke,Einhell i slicnih mikromotora do stubnih brusilica u uradi sam izradi ili kupovnih...Najvaznije je reci da bi na brusilici trebalo da koristite sto kvalitetnije dodatke,ako ne znate kako da napravite sami razlicite brusne ploce.I ovde su potrebne zastitne naocare kao i veoma vazan element,a to je ZASTITNA MASKA zbog veeeeelike kolicine prasine koja se pojavljuje tokom rada i disajni organi su izlozeni udisanju tih sitnih cestica.
Kada sam poceo da radim brusilicom,prvo sam polirao neke mesingane plocice(off topic).Nakon nekoliko komada primetio sam peckanje u nosu,a posle dvadesetak vise nisam mogao da izdrzim smiley008 smiley018 .Pecenje je bilo nenormalno,odem u kucu i istresem nos,a tamo cirkus smiley015 ,da ne opisujem detalje smiley012 .
Od tada kad god radim sa brusilicom turi masku na njusku i polako.Maske su one obicne,ali pomazu sjajno.Uskoro cu kupiti onu kvalitetnu sa dodatim filterima i onda sam miran i za brusenje i za zastitu i farbanje.
Nastavak sutra uvece...Laku noc. smiley010
Sačuvana

2pike

• Klenaroš
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #4 poslato: 08 Decembar 2010, 07:44:13 »

Ja se vec odavno obezbedio sa zastitnom opremom smiley008

Zastitne naocare, obicna maska za rad sa drvetom, maska sa filterom sa aktivnim ugljem za zastitu voblera, flasteri za na palac...
Ta maska sa filterom treba da bude obavezan deo opreme, radimo sa teskim kancerogenima, imajte to u vidu... Ima ih po ceni od 250 dinara do 5-6000 dinara, pa i vise. Solidne mogu da se nadju vec za desetak evra, ja koristim onu najjeftiniju od 250 dinara i fino mi vrsi posao, i pri umakanju, i pri farbanju voblera...
Sačuvana

tommylee

• Član Administracije
  • Mladičar
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #5 poslato: 08 Decembar 2010, 08:35:09 »

Odlična tema!

Ja sam primjetio konstatno kijanje i kašalj.Kao da me nešto golica,nadražuje,vrlo brzo sam shvatio da je to sitna prašina.A i gdje neće biti kada stalno nešto šmirglam.U ove svrhe je poželjno napraviti,improvizovati,neki ventilacioni sistem.Po mogućnosti da vam izvlači tu paršinu ili otrovna isparenja.

Ja sam čak od neke dječije igračke napravio sebi mini ventilator na jednu bateriju,puno znači,kada vam ispred lica oduva prašinu.

RAD SA DRVETOM: već je sve rečeno,da dodam da mašine mogu biti jako opasne pa da se vodi računa.I da napomenem da prilikom bušenja letvica za otežanje,oni koji to rade bušilicom.Obrate pažnju na mogućnosti probijanja burgije,da se ne bi kome u ruku ili nogu zabila.Znači na neku letvicu postaviti pa bušiti.

RAD SA OLOVOM: Jako opasno!!! Najgore je da vas popršće vrelo olovo,znajte da je temperatura vrelog olova oko 300 stepeni.Opekotine su nevjerovatne!

Da ne bi došlo do toga potrebna je kvalitetnija oprema,rukavice od debele kože ili već kog materijala.Gumene nikako!

Nogavice da vam ne budu od lako progorljivih materijala.Ja sam jedne prilike izlivao u trenerci,šatro mikrofiber,sva je ostala izbušena od sitnih kapljica.Na moju sreću bez povreda sam prošao.

Otrovna isparavanja kod olova su jako štetna pa tako praktikovati izlivanje na otvorenom ili pored ventilatora koji će izduvavti napolje.

RAD SA HEMIJSKIM SREDSTVIMA: Špric git je jedna od komponenata koji mnogi koriste,međutim malo ko pročita uputstvo.Na njemu jasno piše da su isparenja jako štetna.Kada ostavite da se suši,neka to bude negdje vani ili u nekoj prostoriji u kojoj nećete boraviti.

Razne farbe na nitro bazi (brzo isparljive) ostavljaju štetne posledice prilikom udisanja.Mjere preventive: zaštitne maske,ventilacija...

Lakovi su isto štetni prilikom isparenja,i za njih isto važi: maska,ventilacija.
Sačuvana
Prvi mušičar u Zvorniku

2pike

• Klenaroš
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #6 poslato: 08 Decembar 2010, 08:44:33 »

E, da, dobro me podseti, ventilacija, kad budem pravio radionicu obavezno ubacujem neki kuhilnjski aspirator ili cu izimprovizovati nesto slicno...
Sačuvana

tommylee

• Član Administracije
  • Mladičar
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #7 poslato: 08 Decembar 2010, 08:47:54 »

Ima Bobitas klip pa se nadam da će ubaciti.Iz svoje radionice,kako je on to riješio  smiley017
Sačuvana
Prvi mušičar u Zvorniku

2pike

• Klenaroš
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #8 poslato: 08 Decembar 2010, 08:58:35 »

Aham, secam ga se od ranije smiley017
Sačuvana

mirage spin

• Zelenkaroš
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #9 poslato: 08 Decembar 2010, 19:44:33 »

sto se mene tice,nemam nikakvu,ama bas nikakvu zastitu... smiley012 pre sam sve radio u svojoj sobi,ali sam zbog haosa koji je tu vladao,deo "proizvodnje" prebacio u garazu.medjutim,kako zima odmice,u garazi je sve hladnije pa polako sve ponovo vracam u sobu.ne bih pokazivao na sta mi lici radni sto.neki dan sam od sperploce pravio kutijice za voblere koje bih poslao Tobleroneu i tokom smirglanja se sva prasina rasirila po celoj sobi.po tepihu,policama,meni...muka za ocistiti...sto se tice secenja i oblikovanja voblera,radim sa lipom i pre sam radio sa nozem.zamal' sebi prste nisam odsekao,a o zuljevima da ne pricam.to sam privremeno resio "stitnicima" o kojima je bobitas pisao pre.sada voblere oblikujem pomocu dleta.sa ovim nikako ne treba raditi sa drvetom u ruci.obavezno u neku stebu i gurati dleto od sebe.treba obratiti paznju i na to da,ukoliko prevelikom silom dletom delujemo na drvo,ono moze lako da pukne i da neki komadic ili komad odleti ka nasem licu.ili ocima.
i tokom savijanja zice dolazi do povreda tako sto se ostar kraj gde je prethodno dseceno parce zice zabije u kozu (ruka,prst) ili napravi gadnu ogrebotinu.ovo ne znam kako bi se moglo resiti sem velikom paznjom pri savijanju.
onda,kanal sa zicom se moze popunjavati auto-gitom ili mesavinom super-lepka i sitne strugotine.za auto- git se zna da smrdi,ali je "miris" koji nastaje kada se sitna strugotina pospe super-lepkom daleko ostriji i neprijatniji.on kao da sagori tu strugotinu.takav cak i zvuk proizvodi.kao neko puckanje.a smrad je ubitacan.jeste da se oslobadja jako mala kolicina,ali ako se udahne (sto je lako moguce jer nam je lice u toku ove operacije obicno tik iznad voblera) moze cak i da zaboli.
boje koje koristim su BODY akrilna baza i one tokom susenja ne isparavaju tako da tu nema opsanosti.ali lakiranje treba vrsiti u prostoriji sa sto boljom ventilacijom.ili,pak,(mozda najbolje resenje) sa zastitnom maskom sa filterom.
takodje,prilikom bojenja,kada se air-brus cisti od preostale boje i za sta se najcesce koristi nitro razredjivac (bar kod mene) dolazi do strasnih isparenja.neki dan sam se dooobro iskasljao od silnog ciscenja air-brusha razredivacem...
na ovakve stvari treba obratiti paznju.sad,neka savete o zastiti daju iskusniji jer,kao sto rekoh,ja nemam nikakvu... smiley012 ali se mora nabaviti... smiley017
Sačuvana

bobitas

• Moderator
  • Somdžija
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #10 poslato: 08 Decembar 2010, 22:58:28 »

VENTILACIJA
Na svom kanalu ne mogu da nadjem klip Koji se zove vobleri,til i ventilacija,ali bice jos neki snimak smiley017 .
Drugar koji takodje pravi vobove,ali se jos uvek nije predstavio(ima strasno mnogo obaveza) je fenomenalno resio pitanje ventilacije,a radionica mu je mala ali jebitacna.
Cova je iz mecke izvadio sistem za ventilaciju sa sve podesavanjem brzine i to namontirao na radni deo gde je brusilica,i farbanje.Fora je sto na tom ventilatoru postoji onaj propeler kao kod kalorifera i izvlaci sve zivo i nezivo. smiley011
Vidjao sam posvuda na netu razlicita resenja za ove potrebe,pa treba ponekad i proguglati,mozda se nadje nesto odgovarajuce smiley020 .
Sustina cele price je  da se pomocu ventilatora povuce stetan vazduh,prasina i slicno.
Kutija koja ce sluziti kao mesto gde cete potapati svoje varke u rastvor celuloida,farbati i sl(moze biti bilo kakva,a za nasu verziju "Seci usi krpi dupe",najbolja je ona od banana-cvrsta,ima vec otvore...).
Trebalo bi u unutrasnjem delu napraviti pregrade za talozenje prasine,piljevine,magle od farbe...
E tu kutiju mozete nositi gde hocete,a crevo koje cete kaciti na nju muze biti i neko staro od usisivaca(fleksibilnije je od onog aluminijumskog koje kosta nekih 4-5 KM).
Ventilator moze bilo koji ali je pozeljno da bude sto jaci,a sto tisi.Najbolja verzija je neki od kompjutera onih pre 2000 godine-veci,jaci robusni,kvalitetni proizvodjaci i niko ih nece,a to nama treba smiley017 smiley007 smiley002 .
Moze da se montira direktno na kutiju ili na kraj creva,kako je kome zgodnije.
Nastavak sledi... smiley010
Sačuvana

Vladan

• Mrenolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #11 poslato: 19 Februar 2011, 12:21:05 »

Hm..., što se tiče olova tu najviše trebate paziti da olovo lijete ili na otvorenom ili u prozračenoj prostoriji (šupa, podrum ili nešto drugo sa otvorenim prozorima...), a što se tiče samog livenja maska na glavu, rukavice (ja koristim obične zidarske) i morate paziti na kalup (ja imam aluminijske kalupe koji se jaaako brzo griju) i koji često zna biti toplote kao i samo olovo...

Opekotine se dese, jebiga, šta je tu je, potreban je samo trenutak nepažnje i eto plika na ruci. Ja sam prije mjesec dana opekao dlan, i opekotina je još prisutna :)

Jebeš sve, ali radost hvatanja ribe na sopstveni mamac je neopisiva... :)
Sačuvana
Pecanje "ala gala"..., jok!

Ruki

• Član Administracije
  • Štukolovac
  • *
  • Van mreže Van mreže
  • Flyfisher
« Odgovor #12 poslato: 19 Februar 2011, 12:32:43 »

smiley006 smiley006

smiley011 smiley011
Sačuvana

bobitas

• Moderator
  • Somdžija
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #13 poslato: 21 Februar 2011, 23:57:29 »

Mozda bi trebalo napomenuti da kada se ekspreimentise sa hemikalijama,moze doci do hemijskih reakcija nekih od komponenti.Sve to moze kao rezultat imati VRLO OTROVNA ISPARENJA(a sta nema otrove smiley013 smiley013 smiley013 osim vode).
Znaci obavezna odlicna ventilacija ili rad na otvorenom prostoru.
Nedavno sam razgovarao sa jednim proizvodjacem olova i cova mi kaze da ima SKROZ lose nalaze(lekarsko uverenje) i ne zna od cega smiley023 smiley023 smiley023 .Godinu dve je izlivao olovo u zatvorenoj garazi smiley015 smiley015 smiley015 smiley015 -Cova je PROIZVODJAC sto ce reci nije lio pedesetak olovnih glava nego stotine kilograma.
Nije mi rekao da li je bolestan(od srca mu zelim da je zdrav kao dren smiley017 smiley017 smiley017 ),ali rece da sada ima snazne ventilatore koji izvlace isparenja iz prostora gde radi.
Naravoucenije-BOLJE SPRECITI NEGO LECITI smiley017 smiley010
Sačuvana

happy star

• Zelenkaroš
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #14 poslato: 25 Februar 2011, 22:10:43 »

Kolega Vladane

Preporucujem ti da kupis rukavice firme Trajal iz Krusevca i to one koje su dva puta umakane, a poznaces ih po debljini nanesenog sloja. Izuzetno su dobre protiv visokih temperatura. Mozes ih jos dodatno ojacati ako iseces prste sa starih rukavica i navuceh ih na nove.Ja ih uspesno koristim na temperaturi od 300 C , naravno vodeci racuna da alate drzim sto krace vreme.
Sačuvana

Vlada Tadic

• Mladičar
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #15 poslato: 09 Mart 2011, 23:41:23 »

Ko jednom fasuje olovo u krvi .....
Znas koliko prozive radnici sa pumpi penzije... smiley021
Sačuvana

Aca S

• Zelenkaroš
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #16 poslato: 10 Mart 2011, 09:04:31 »

Više od godinu dana sam radio u vrhunski opremljenim hemijskim laboratorijama, sa profesinalcima iz te oblasti. Prvo na obuci a zatim i kao laborant. Radili smo sa svakojakim opasnim i otrovnim materijama. U svim hemijskim laboratorijama, ali i nekim drugim gde se radi sa štetnim i toksičnim materijama, postoje staklene vitrine koje se zovu digestori. Mislim da su ih nazivali i "kapele". Iznad njih se nalaze jaki ventilatori koji  izvlače štetna isparenja, ali i filteri gde  se ona sakupljaju da ne bi odlazila u atmosferu. Digestore često imamo prilike da vidimo u filmovima. Otvor je negde od  površine radnog stola do visine grudi, da bi ruke  imale pristup laboratorijskim sudovima i alatima.  Staklena pregrada sa prednje strane, a iznad otvora, sprečava da se naše lice nađe na putu toksičnim isparenjima,  što nije slučaj ako u prostoriji imate samo ventilator bez digestora. Digestor takođe štiti i od prskanja raznih materijala. Zašto ovo pričam? Zato što svako ko ima potrebu da radi sa opasnim i štetnim materijama vrlo uspešno može improvizovati digestor i tako se efikasno zaštititi. Ali treba voditi računa da će, ako se radi sa materijama u većem obimu doći do njihovog taloženja u neposrednoj okolini prostorije u kojoj se radnje obavljaju, ukoliko nemate filter. Tako će te kontaminirati i okolinu, što je takođe veoma opasno.E sada, kako će te vi postupiti, ostaje na vama. Vodite računa o tome da je vaše zdravlje, kao i zdravlje ljudi u vašoj okolini ugroženo.  Vrsta i količina otrovnog materijala sa kojim radite, kao i vreme izloženosti, nisu jedini faktori na koje treba obratiti pažnju. Veoma bitno je znati da mnogi toksični materijali imaju kumulativno dejsto, tj osobinu da se talože u organizmu. Iako mislimo da smo "primili" sasvim male i "beznačajne"doze otrova, vremenom može doći do trovanja ili razvoja malignih bolesti. Nemojte se igrati.  Bistro!
Sačuvana

tommylee

• Član Administracije
  • Mladičar
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #17 poslato: 10 Mart 2011, 09:39:47 »

Idi Aco,sad' si me nasikirao!
One hemikalije koje koristim ispuštaj nesnosne "mirise".I vidim na kutijama da su štetne! Valja osmisliti neku usisnu "haubu".
Sačuvana
Prvi mušičar u Zvorniku

hucho marko

• Administrator
  • Mladičar
  • *
  • Van mreže Van mreže
  • r
« Odgovor #18 poslato: 10 Mart 2011, 11:22:39 »

Ja nisam nesto preterano plasljiv sto se toga tice i od zastite koristim malo toga ,rukavice kad farbam ,zastitne naocare kad busim olovo ,a kad ga lijem otvorim prozor u prostoriji u kojoj lijem i izadjem iz nje dok se neotopi i to je sve ...
tacno je to sto Aca kaze i to sto opisuje su  labaratorije tercijalnog nivoa zastite postoji jos jedan visi nivo ali to u Srbiji ne postoji ,cak ima samo jedan tog tercijalnog nivoa i uglavnom se koristi za Bioloski nestabilne agense opasne po zivot (virusi i bakterije) a u hemijskim labaratoriama sekundarni nivo zastite je sasvim dovoljan ,znaci i u uslovim stalnog kontakta sa hemikalijama sekundarni nivo obezbedjuje bezbednost a to je komora bez zastitnog stakla i sa ventilatorom .
Postoji i taj kumulativan efekat sto kaze Aca ali za jako mali broj isparenja i kolko ja znam ni jedno od nasih isparenja ga nema(izuzev olova) ,najopasnija stvar koja moze da nam se desi su povrede pri radu ,ili pak prskanje i opekotine od olova ,narocito treba paziti pri busenju olova ,mnogi tu grese to je jako opasno (zastitne naocare UVEK) a isparenja ko pravi 100-200 varalica godisnje ,dozivece duboku starost ako ga samo to truje smiley017
sad svako kako misli da treba ,ja kazem kako ja radim jer nemam uslove za bolju zastitu ,a i lenj sam po tom pitanju a ko ima i moze slobodno, zastita nikad neskodi  smiley010

Sačuvana
Nije najveća budala onaj koji ne umije da čita, nego onaj koji misli da je sve ono što pročita istina

Vlada Tadic

• Mladičar
  • *
  • Van mreže Van mreže
« Odgovor #19 poslato: 10 Mart 2011, 12:28:53 »

Kad stignem slikacu kako je covek osmislio da lije olovo. Nema dodira fizickog uopste.
Aco s to je nesto poput jakog aspiratora ?
Mislim da se i ovako dovoljno trujemo sve cesce su maligna oboljenja prisutna. Moyda sa losom yatitom samo podpomayemo neke gluposti...
Sačuvana

Rijeka Drina List Ribolov Musicar Varalicar.rs